Internacional 27/06/2012

Acord entre policia i govern a Bolívia per acabar amb la revolta

El govern d'Evo Morales cedeix parcialment a les peticions dels policies que feia set dies que estaven amotinats, accepta augmentar-los el salari i no buscarà represàlies per les destrosses

Ara
2 min
Esther Corzón, suboficial i respresentant dels policies revoltats saluda a diversos membres del govern, després de firmar els acords. EFE

BarcelonaEl govern de Bolívia ha firmat aquest dimecres un acord per apujar els sous de milers de policies de baix rang per donar per acabats els disturbis que han provocat destrosses a diversos edificis governamentals. Els policies de baix rang de Bolívia estaven amotinats des de dijous 21. Demanaven equiparar els seus salaris amb els dels soldats amb una posició similar. Com a mesura de pressió van atacar diversos edificis amb informació confidencial, com la central d'intel·ligència boliviana o l'edifici del departament de control de la policia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Dimecres, els ministres de govern i desenvolupament han cedit a les pressions i han signat un nou conveni amb els representants dels revoltats. El conveni augmenta el salari mínim de 30.000 policies de baix rang en 11 euros mensuals i duplica una assignació alimentària, així, el membre del cos que menys cobri rebrà 236 euros. El ministre de Governació, Carlos Romero, ha explicat que l'increment salarial representa una millora del 20%, tot i que reconeix que no cobreix les "expectatives legítimes" dels agents. L'acord també assegura que no hi haurà represàlies contra els líders dels amotinats, crea una entitat defensora dels policies, reconeix la jubilació amb el 100% del salari i revisa una llei disciplinària molt criticada pels agents.

Evo Morales, president de Bolívia, va acusar els revoltats d'estar manipulats per l'oposició de dretes i pels EUA. Aquestes acusacions, però, van ser refusades tant pels agents de policia com per l'oposició.

La solució al conflicte ha arribat hores abans de l'arribada al centre de La Paz de centenars de manifestants indígenes que han marxat durant dos mesos cap a la capital. Els indígenes, que tradicionalment havien donat suport a Morales, protesten per la construcció d'una carretera en una reserva ecològica. L'arribada dels manifestants pot haver sigut un element important que ha pressionat el govern per arribar ràpid a un acord, ja que encarar una manifestació important sense policia podia haver desgastat encara més la imatge del president.

stats