Argentina
Internacional 22/12/2010

Cadena perpètua per a l'exdictador argentí Jorge Videla i 29 col·laboradors més

L'exdictador d'argentina, Jorge Videla (1976 – 1981) ha estat condemnat a cadena perpètua per tortura i execució de 31 presos polítics els mesos posteriors al cop d'estat del 1976.

Agències
1 min
Jorge Rafael Videla a l'esquerra i Luciano Benjamin Menéndez

Buenos AiresL'històric judici ha processat també 29 acusats més, entre ells el general Luciano Benjamín Menéndez, qui va ser l'encarregat de dirigir les Forces Armades, tots condemnats a cadena perpètua i presó comuna.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Es tracta del primer veredicte contra Videla en 25 anys, des del Judici de les Juntes Militars realitzat el 1985, que ja el va condemnar a cadena perpètua, però de la qual va ser indultat el 1990. Tot i això, des del 2008 tornava a ser a presó, ja que el Tribunal Superior va revocar-li el perdó i el va tancar en presó preventiva. La sentència es una confirmació de la primera condemna i per alguns organismes humanitaris ha estat el procés més important de l'últim quart de segle.

La Secretaria Argentina dels Drets Humans ha retransmès la lectura del veredicte en directe des de la seva seu, on hi havia funcionaris, dirigents polítics i defensors dels Drets Humans. El tribunal Oral Federal numero 1 de Córdoba, a uns 800 quilòmetres de Buenos Aires, ha estat l'encarregat de llegir la sentència dels 30 acusats en un procés que va iniciar-se el 2 de juliol.

Durant el judici s'han sentit més d'un centenar de testimonis, però tant Videla com Menéndez han negat la seva responsabilitat en els delictes jutjats. “Reitero i assumeixo la plenitud de les meves responsabilitats en tots els actes de l'exèrcit durant la guerra contra els subversius”, ha sostingut Videla durant el procés, en el qual també ha dit que se sentia “intimidat per ser un pres polític”.



p { margin-bottom: 0.21cm; }

stats