Món
Internacional 15/08/2011

Cristina Fernández arrasa a les primàries argentines

La peronista, que opta a la reelecció, aconsegueix el 50% del vots. La segueixen Ricardo Alfonsín (amb el 12,4%) i Eduardo Duhalde (amb el 12,2%)

Agències
1 min

BarcelonaLa presidenta d'Argentina, Cristina Fernández, ha sigut la clara vencedora de les inèdites eleccions primàries celebrades aquest diumenge. Amb el 93% dels vots escrutats, la líder peronista n'hauria aconseguit el 50,18% i se situa com a favorita per a la reelecció en els comicis presidencials que se celebraran el 23 d'octubre.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ricardo Alfonsín, fill de l'ex-president Raúl Alfonsín (1986-1989), de la Unió per al Desenvolupament Social (UDESO) - una coalició d'Unió Cívica Radical amb sectors del peronisme dissident -, aconsegueix el segon lloc amb el 12,39% dels vots, seguit per l'ex-president Eduardo Duhalde (2002-2003), amb el 12,21%.

Fernández, líder del peronista Front per a la Victòria, ha ampliat a gairebé 38 punts percentuals el seu avantatge sobre el segon. Portaveus de Duhalde, candidat del peronisme dissident que va formar l'aliança Front Popular, han denunciat que el Govern demora la difusió de resultats en aquells districtes en què ha obtingut menors nivells d'adhesió popular, i ha fet referència a l'escrutini de vots a la província de Buenos Aires, el major districte electoral del país amb el 38% del padró nacional.

Fruit d'una reforma política aprovada pel Parlament a finals de 2009, els comicis celebrats aquest diumenge defineixen les llistes de candidats que el 23 d'octubre competiran a les presidencials i la renovació de la Cambra de Diputats i el Senat. En les primàries, en que més de 28,8 milions de persones han estat cridades a les urnes, les forces polítiques hauran hagut d'aconseguir un mínim d'un 1,5% de vots vàlids per a poder-se presentar a les eleccions generals de l'octubre, en què també s'escolliran els representats locals a les províncies de Buenos Aires, San Luís, San Juan i Entre Ríos.

stats