Bolívia
Internacional 30/12/2010

Evo Morales augmenta un 20% el salari minim per compensar l'augment del preu dels carburants

El sindicat de conductors havia convocat una vaga indefinida en contra de l'augment propiciat pel govern

Agències
1 min
Una dona amb una pancarta que diu “que mori el 'Gasolinerazo'” Foto: REUTERS/David Mercado

La Paz p { margin-bottom: 0.21cm; } El president bolivià, Evo Morales, ha incrementat el salari mínim un 20% en un intent per reduir les tensions socials aixecades a causa del fort augment del preu del combustible aprovat diumenge.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El govern d'Evo Morales va reduir els subsidis estatals al combustible el diumenge, fent-ne augmentar els preus fins a un 83%, cosa que va provocar una vaga del sindicat de conductors, que inclouen els camioners i el xofers d'autobusos.

D'altra banda, Evo Morales, crearà un "fons d'incentiu petrolier" que estimuli les empreses a explorar i produir carburants líquids per afrontar el dèficit nacional d'aquests productes, segons fons oficials. El dèficit de producció de combustibles líquids en el mercat intern és una de les raons argumentades per Morales per justificar l'augment en el preu dels principals carburants d'entre el 57 i 82% que va aprovar el seu govern el cap de setmana.

La producció dels combustibles líquids a disminuït a Bolívia en els últims quatre anys de 48.500 a 42.600 barrils diaris perquè el preu unitari va ser congelat per l'executiu a 27 dòlars per barril de cru, mentre en el mercat internacional està actualment als 90 dòlars.

stats