Cancún
Internacional 08/12/2010

L'ONU vol ajudes perquè els països en desenvolupament lluitin contra el canvi climàtic

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha identificat les àrees específiques en què espera obtenir progressos tangibles durant les negociacions que es duen a terme a la Cimera del Canvi Climàtic de Cancún

Laia Gordi / Agències
2 min
Activistes llatinoamericans a la Cimera del Clima

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } El màxim responsable de les Nacions Unides ha assegurat que s'està a prop d'assolir consensos primer: en la lluita contra la desforestació, responsable de l'augment d'un 17% d'emissions de gasos contaminants; però també en l'adaptació a les conseqüències de l'escalfament global i la creació d'un fons permanent de finançament de projectes per mitigar-ne els efectes, sobretot per als països en desenvolupament; i finalment en la creació d'un nou Protocol de Kioto.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"No hi ha una solució màgica al canvi climàtic. Hem d'avançar en el que puguem, i seguir progressant pel camí correcte", ha afirmat en una conferència de premsa Ban que s'ha incorporat avui a les negociacions ministerials que es desenvoluparan a Cancún fins divendres dia 10.

D'altra banda, milers de camperols, indígenes i representants d'organitzacions no governamentals s'han manifesta avui en diferents punts de Cancún per exigir a les nacions reunides a la Cimera del Clima compromisos reals contra l'escalfament global.

Els manifestants han recorregut diversos carrers del balneari mexicà, sense arribar a la seu de la cimera que està tancada amb un fort dispositiu de seguretat, i que se celebra aïllada en un complex turístic de luxe i en un centre de convencions, tots dos a més de vint quilòmetres de la localitat.

Segons un comunicat repartit pels organitzadors, amb la seva acció exigeixen "un procés democràtic i transparent perquè no es repeteixi la conducta exclusiva, opaca i antidemocràtica de la negociació" de la Cimera de Copenhaguen l'any passat.

Al mateix temps, una altra marxa convocada per Vía Campesina i Amigos de la Tierra ha sortit del centre de Cancún per recórrer l'Avinguda Tulum a peu i en diversos autobusos. A la marxa, que ha arribat a ocupar un quilòmetre i mig, hi han participat camperols i indígenes, molts d'ells arribats des de Bolívia.

stats