Veneçuela
Internacional 26/12/2010

Mor l'ex president de Veneçuela Carlos Andrés Pérez

Va presidir el govern del país sud-americà en dues ocasions i va ser el primer president que va ser destituït pel Congrés

Agències
2 min
Carlos Andrés Pérez

CaracasL'ex president de Veneçuela Carlos Andrés Pérez, que ha mort aquesta matinada als 88 anys a Miami d'un infart, va nacionalitzar la indústria petroliera i va crear les empreses públiques de l'acer i l'alumini. Va ser el primer president veneçolà a ser reelegit i el primer que no va acabar un mandat perquè va ser destituït pel Congrés.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Onzè dels dotze fills d'una modesta família d'origen colombià, el 1938 es va incorporar al Partit Democràtic Nacional (PDN), creat l'any anterior per l'advocat i periodista Romulo Betancourt i del qual després en sorgiria Acció Democràtica (AD).

Durant el seu primer govern, que va començar en 1974 i va finalitzar al març de 1979, va nacionalitzar la indústria petroliera (1976), va desenvolupar la indústria de l'alumini i va augmentar la producció d'acer, iniciatives amb què va aconseguir que baixessin els índex de desocupació.

Va arribar al poder per segon cop després de les eleccions de 1988, tot convertir-se en el primer veneçolà triat en dues ocasions com a cap d'Estat. Dues setmanes després de pujar a la Presidència, el 17 de febrer, va assumir un pla d'austeritat molt rigorós, propiciat pel Fons Monetari Internacional (FMI), que va desencadenar un aixecament popular conegut com "el caracazo". La crisi va ser sufocada a sang i foc per l'exèrcit, que va provocar centenars de morts.

Finalment, després de superar el 1992 un cop d'Estat encapçalat pel llavors tinent coronel Hugo Chávez –avui president de Veneçuela–, va ser destituït pel Congrés un any més tard en relació amb les investigacions de la Cort Suprema de Justícia, per irregularitats en el maneig dels fons de la partida secreta.

Pérez va tornar a l'escena política el març de 1997, quan va presentar el seu nou partit, el Moviment d'Obertura i Participació Nacional, però a l'abril de 1998 un tribunal va ordenar el seu arrest domiciliari per nous càrrecs d'enriquiment il·lícit presumptament comesos en el seu segon mandat. Aquesta vegada, a Pérez i a la seva companya sentimental, Cecilia Matos, se'ls va acusar d'ocultar diners públics en comptes oberts a Nova York.

stats