Internacional 04/07/2012

No hi haurà recompte electoral general a Mèxic

La màxima entitat electoral mexicana ha desestimat la possibilitat d'un recompte total dels vots de les eleccions de diumenge passat el mateix dia en què ha començat el còmput final dels comicis

Ara
2 min
Una dona vota a les presidencials mexicanes. Getty

BarcelonaL'Institut Federal Electoral (IFE) de Mèxic no ordenarà un recompte total dels vots de les eleccions de diumenge passat. L'esquerra mexicana, liderada per Andrés Manuel López Obrador, havia demanat aquest recompte general, però l'IFE ha recordat que és competència exclusiva dels consells de districte i ho ha descartat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquest dimecres ha començat el còmput final de les eleccions que donarà els resultats oficials quan acabi, abans del diumenge 8 de juliol. El procés de còmput revisa els resultats preliminars que ja van declarar vencedor el candidat del Partit Revolucionari Institucional (PRI), Enrique Peña Nieto, i en cas necessari fa un recompte de les meses que compleixin un seguit de condicions. Les condicions que autoritzen un recompte en una mesa són poc estrictes, i és per això que l'IFE calcula que pot ser necessari recomptar una tercera part dels vots, procés normal previst a les lleis mexicanes. El conseller president de l'IFE, Leonardo Valdés, ha recordat que per sol·licitar un recompte a algun dels 300 districtes electorals s'han de complir unes condicions. Alguns d'aquests requisits són que “la diferència entre el primer i el segon sigui igual o menor a un punt percentual, que els vots nuls siguin superiors a la diferència entre el primer i el segon candidat, que hi hagi evidències d'alteració o que tots els vots d'una mesa siguin per al mateix partit”.

L'esquerra denuncia irregularitats

El candidat de l'esquerra, López Obrador, que va quedar segon a 6,51 punts del guanyador, va amenaçar d'impugnar les eleccions afirmant que el seu equip havia detectat “inconsistències” en un 80% de les meses de votació. Valdés, però, ha defensat la transparència de les eleccions. “Diumenge vam viure unes eleccions absolutament transparents i netes”, ha afirmat. Fernando Castro, senador del PRI, ha atacat López Obrador: “Vau perdre les eleccions, com us ho han d'explicar?”.

López Obrador ja va impugnar les passades eleccions presidencials del 2006 i es va autoproclamar president en una massiva concentració al centre de la capital mexicana.

Resultat del procés

El complicat procés electoral mexicà acabarà quan, un cop publicats els resultats oficials per part de l'IFE, aquests siguin confirmats pel Tribunal Electoral del Poder Judicial de la Federació, que n'analitzarà la validesa jurídica. No s'espera que hi hagi canvis importants en els resultats de les eleccions després del còmput i dels previsibles recomptes, ja que el partit guanyador, el PRI, té un avantatge suficient sobre la coalició d'esquerres, que li va darrere a 6,51 punts.

stats