Amèrica Llatina
Internacional 17/03/2012

"Preferiria estar mort que aquí"

A Amèrica Llatina, els interns de moltes presons viuen amuntegats i en condicions infrahumanes

Randal C. Archibold (the New York Times)
1 min

San SalvadorEn una presó anomenada Esperança, aquesta va molt escassa. Els interns a la presó de La Esperanza s'atapeeixen a "les coves", el nom que donen als espais sufocants a sota de les seves lliteres, desesperats per trobar un lloc on dormir. Altres s'estiren, ocupant cada centímetre del terra sota un bosc de cables elèctrics exposats en cel·les brutes, sufocants, fins que puguin reunir els 35 dòlars –27 euros– o més que necessitaran per comprar l'espai d'una llitera a altres presoners.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les 19 presons d'aquest país es van construir per allotjar 8.000 persones. Avui, n'hi viuen embotides 24.000. Els interns dormen en hamaques de fil penjades del sostre o els llits fins al terra d'una biblioteca, ara massa plena de presoners perquè hi càpiga cap llibre.

Aquest amuntegament no és poc freqüent a Amèrica Llatina. Però després que un incendi esgarrifós matés 360 presos a Hondures el mes passat i que una massacre acabés amb 44 morts a Mèxic menys d'una setmana després, els administradors i investigadors de presons adverteixen que el problema empitjora. Cada cop hi ha grups criminals més poderosos i augmenta també la pressió social per aturar-los.

Podeu llegir el reportatge complet a l'ARA PREMIUM.

stats