Internacional 04/09/2012

El president de Colòmbia anuncia el full de ruta del procés de pau amb les FARC

Juan Manuel Santos, en una compareixença molt institucional, assegura que "les operacions militars continuaran"

Ara
2 min
Juan Manuel Santos, durant la compareixença

BarcelonaEl president colombià, Juan Manuel Santos, ha confirmat aquest dimarts l'inici d'un procés de pau amb les FARC. L'acord, filtrat pel canal veneçolà Telesur a finals d'agost, ha arribat just després d'acabar les primeres "converses exploratòries" amb la guerrilla a l'Havana, segons ha confirmat Santos. El líder colombià ha volgut destacar la "discreció" d'aquestes reunions que ha albergat Cuba durant sis mesos i la voluntat que continuïn tenint aquest perfil en el futur, després que se celebri a Oslo el proper 5 d'octubre l'establiment d'una taula de negociacions, amb un treball directe, que després es traslladarà a l'Havana.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Durant aquests sis mesos de negociacions s'han establert "el propòsit, l'agenda i les regles del joc" per aconseguir un acord final. Un acord que, segons el president colombià, és "històric". "Hem treballat amb serietat i cal reconèixer que les FARC també, i esperem que la següent reunió tingui el mateix to seriós", ha dit durant la compareixença.

Una agenda de 5 punts

Xile s'afegeix com a país acompanyant en la segona fase de negociacions, junt amb els ja presents Veneçuela, Cuba i Noruega. Durant aquest procés es tractaran el desenvolupament rural i el major accés a la terra; les garanties de l'exercici d'oposició política i la participació ciutadana; la fi del conflicte armat, que implica la desmilitarització i la reinserció en la vida civil dels guerrillers, la recerca d'una solució als problemes del narcotràfic i els drets de les víctimes.

Cap concessió en el terreny militar

Les negociacions arrenquen sense un alto el foc previ. Davant d'aquesta premissa, Santos ha volgut deixar clar que el govern colombià no farà "cap concessió en el terreny militar" i que "les operacions militar continuaran amb la mateixa intensitat". "Tampoc ens deixarem entabanar pels extremistes que solen aparèixer en aquests moments", ha matisat.

Un moment "històric"

Santos ha volgut deixar clar que "la responsabilitat d'aquest decisió" està sobre les seves "espatlles, i de ningú més". "Hi ha moment en la història que un governant ha de decidir si s'arrisca a emprendre camins nous per solucionar problemes de la nació. I aquest és un d'ells. Sense cap mena de dubte hi ha riscos", ha dit el president colombià en un to seriós.

"Si tenim èxit acabarem amb una eterna fosca nit que ha durat gairebé cinquanta anys", ha matisat. "És el moment de girar full".

stats