XILE
Internacional 23/05/2011

Xile exhuma les restes d'Allende per aclarir els motius de la seva mort

Tot i que la família accepta la versió oficial del suïcidi, diferents investigadors i forenses sostenen que algú pròxim a l'expresident xilè va acabar de matar-lo un cop s'havia disparat

Agències
1 min
Salvador Allende. AFP

Santiago de XileUn equip judicial, forense i policial ha extret avui el fèretre amb les restes del president xilè Salvador Allende del mausoleu familiar del Cementiri General de Santiago per iniciar un estudi que determini les circumstàncies de la seva mort, que segons la versió més acceptada va ser un suïcidi. Diferents familiars del difunt, entre ells la senadora socialista i filla del mandatari, Isabel Allende, han estat presents a l'acte.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Salvador Allende va morir al Palau de la Moneda l'11 de setembre de 1973, durant el cop d'estat d'Augusto Pinochet. En aquell moment hi havia un assalt per terra i aire per part dels colpistes sota les ordres del dictador.

La versió més difosa dels fets, corroborada per testimonis i acceptada per la família, és que el llavors president es va matar disparant-se a la barbeta quan va veure que no hi havia sortida. Aquesta explicació compta amb el suport dels testimonis dels metges Patrici Guijón i José Quiroga, col·laboradors d'Allende, que asseguren que van presenciar el moment en què es va suïcidar.

Dubtes sobre la versió "oficial"

Tot i això, hi ha dubtes sobre com va anar veritablement la mort. Segons un biògraf xilè, Camilo Taufic, Allende no hauria mort degut a l'impacte de la bala i una persona dels amics més pròxims l'hauria rematat. L'expert forense Luis Revanal també assegura que va detectar diferents anomalies en les anàlisis de l'autòpsia d'Allende el 2008 i que s'hauria realitzat pocs dies després de la seva mort, el 1973. Segons Revanal, al crani hi havia dues bales de calibres diferents.

En aquest cas no es realitzarà una autòpsia sinó un peritatge del cos per determinar les causes de la seva mort i serà supervisat per cinc experts independents.

stats