Eleccions Haití
Internacional 28/11/2010

Els candidats denuncien "frau massiu"

Hi ha confusió a Port-au-Prince. El final de les eleccions acaba amb confusió després que dos terços dels 18 candidats presidencials hagin denunciat un “frau massiu” i hagin reclamat la cancel·lació dels comicis. Les protestes al carrer denunciaven diversos problemes per votar

Laia Gordi
1 min
El candidat presidencial Michel Martelli, també conegut com “el dolç Micky” en un míting de campanya

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; }a:link { } Els col·legis electorals d'Haití han obert les portes a les 06.00 hora local (les 12.00 a Catalunya) en l'inici d'una jornada en què s'havia d'escollir el nou president del país caribeny. Prop de 4,7 milions de votants han estat convocats a les urnes per escollir, també, a onze dels 30 senadors del país i a la Cambra de Diputats. La jornada electoral s'ha iniciat amb calma però s'ha tancat amb protestes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les protestes i mítings de la campanya es multipliquaven a la destruïda capital d'Haití a mida que s'acostaven les eleccions de diumenge i enmig d'una epidèmia de còlera desenfrenada. La violència esporàdica, incloent-hi els últims enfrontaments al carrer entre manifestants i forces de les Nacions Unides a Port-au-Prince i a la ciutat del nord Cap-Haitien, ha afegit la pudor de pneumàtics cremats i gasos lacrimògens a la pudor de la misèria i de la malaltia que desborda els hospitals de còlera i els campaments dels supervivents del terratrèmol.

Les eleccions presidencials i legislatives de diumenge s'han celebrat malgrat els enormes reptes de la celebració d'uns comicis a nivell nacional a l'estat més pobre de l'hemisferi occidental i en situació d'emergència. L'epidèmia de còlera ja ha matat a 2.000 persones. Però la comunitat internacional, representada per una força de pau de 12.000 efectius de l'ONU a Haití, insisteix en que els riscos polítics i de seguretat de posposar les eleccions eren molt més grans que les amenaces actuals de violència o interrupció.

stats