Congrés del Partit Comunista
Internacional 17/04/2011

Raúl Castro proposa una inèdita limitació temporal dels mandats polítics

Dissabte es va inaugurar el VI Congrès del Partit Comunista de Cuba, que ha de servir per pal·liar la greu crisi econòmica que pateix l'illa però sense fer perillar la supervivència del règim

Agències
2 min

L'HavanaEl president de Cuba, Raúl Castro, va inaugurar dissabte el VI Congrés del Partit Comunista amb un discurs força crític amb l'organització, en el qual va plantejar que es limitin els mandats dels principals càrrecs polítics del país a un màxim de dos períodes consecutius de cinc anys. Aquest és el primer congrés que celebra el Partit Comunista de Cuba en 14 anys i és el primer des que Fidel Castro va cedir el poder al seu germà Raúl. A més, probablement serà l'últim dels dirigents històrics de la revolució cubana i d'aquí la importància de les decisions que s'hi prenguin, ja que han de garantir el relleu generacional del règim cubà i fer sortir el país de la crisi econòmica.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El discurs de Raúl Castro ha durat gairebé dues hores i mitja i ha advertit que el resultat d'aquest transcendental congrés “no pot tenir el mateix destí que els acords anteriors, gairebé tots oblidats sense haver-se complert”. “Em cau la cara de vergonya d'haver-ho de confessar públicament en aquest congrès”, ha arribat a dir Castro, que sembla voler fer autocrítica en el sí de l'únic partit legal a Cuba. El president cubà ha dit que és precisament el fet de no aprendre dels errors “l'únic que pot fer fracassar la revolució i el socialisme”.

A banda de la voluntat de Raúl Castro “de desempallegar el partit de totes les funcions no pròpies del seu caràcter” i diferenciar-lo del govern, el congrés, format per mil delegats del partit, haurà de ratificar el pla de reformes econòmiques del govern cubà per tal de salvar l'illa de la greu crisi econòmica que pateix. Les reformes passaran per una reforma de l'estat, reduint el nombre de funcionaris. Castro ha anunciat que el seu pla de reajustament pot provocar fins i tot modificacions en la Constitució del país, “però tot en el seu moment”. El president també ha parlat de la polèmica carta d'abastiment i ha dit que s'ha convertit en “una càrrega insuportable” per a l'economia cubana.

stats