Mèxic
Internacional 06/02/2012

Una dona serà la candidata del PAN a les presidencials mexicanes

Josefina Vázquez Mota ha guanyat els comicis interns al PAN, el partit al poder, tot derrotant el candidat de l'actual president Felipe Calderón

Agències
1 min
Josefina Vázquez Mota celebra la seva victòria, acompanyada de Santiago Creel Miranda (esquerra) i Ernesto Cordero (dreta). / SÁSHENKA GUTIÉRREZ / EFE

Ciutat de MèxicEl Partit d'Acció Nacional (PAN), el partit de dretes al poder a Mèxic, ha designat Josefina Vázquez Mota com a candidata per a les eleccions presidencials que tindran lloc l'1 de juliol.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Vázquez Mota, exministra de Desenvolupament Social i d'Educació, ha guanyat en les eleccions internes al partit amb un ampli marge als seus rivals, els també exministres Ernesto Cordero –el candidat del president Felipe Calderón– i Santiago Creel.

El president del PAN, Gustavo Madero, ha informat que l'últim escrutini parcial –del 89%– donava a Vázquez Mota un 54,6% dels vots. Als comicis parcials hi estaven convocats 1,8 milions d'activistes i simpatitzants del partit, el grup que va dur a la presidència de Mèxic a Vicente Fox, l'any 2000, i a Calderón el 2006.

En les seves primeres paraules després de la designació, la candidata va dir que començava "el camí per derrotar el verdader adversari de Mèxic", que va identificat en Enrique Peña Nieto, l'aspirant del Partit Revolucionari Institucional (PRI) i el favorit a les enquestes.

Segons Vázquez Mota, Peña Nieto representa "la tornada a la corrupció com a sistema i la impunitat com a condemna".

El PAN va arribar per primer cop a la presidència l'any 2000, després que el PRI ocupés el poder des del 1929.

stats