Grècia va a les urnes
Internacional 17/06/2012

"En aquestes eleccions hi ha en joc el futur dels nostres fills"

La jornada electoral es desenvolupa sense incidents, enmig d'una forta incertesa sobre el futur del país dins la UE. Les enquestes apunten a un virtual empat entre la dreta i l'esquerra antiausteritat

Cristina Mas
2 min

Enviada especial a AtenesEls col·legis electorals de Grècia han obert les portes aquest diumenge sota una calor sufocant i amb Atenes envoltada pels incendis forestals que cremen sense control des de fa 24 hores. Tot un símbol de l'explosiva situació política del país, les pressions a què estan sotmesos els electors per l'amenaça de sortida de l'euro i la precarietat dels serveis públics després de les retallades.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La jornada es desenvolupa sense incidents destacables ni aglomeracions als col·legis. "Aquí ens juguem el futur dels nostres fills: el dilema és euro o dracma", explicava a l'Ara.cat Bouziotis Panagiotis, enginyer de construcció de 45 anys, mentre esperava el seu torn per votar en una escola del barri de Peristeris. "Una cosa i l'altra són perilloses: seguir dins l'euro i aguantar aquestes mesures d'austeritat que ens estan escanyant o tornar a la dracma, cosa que no crec que fos gaire millor per a la gent", apuntava.

Els principals líders polítics han votat a primera hora. Andonis Samaràs, líder dels conservadors de Nova Democràcia, ha fet unes breus declaracions en què ha assegurat que "demà comença una nova etapa", mentre que el cap dels antiausteritat, Alexis Tsipras, ha estat rebut per una multitud esperançada.

A les sis de la tarda a Barcelona es faran públics els resultats de les primeres enquestes a peu d'urna. I les primeres projeccions oficials se sabran cap a dos quarts de nou. Una enquesta feta per un diari local, que no pot ser publicada per les limitacions que imposa la llei electoral, apunta a un empat entre els conservadors i antiausteritat: 27,5% per a Nova Democràcia i el mateix resultat per a Syriza. La formació més votada s'emportarà 50 escons extres, com preveu la llei. La perspectiva d'un altre resultat d'ingovernabilitat del país sembla cada vegada més propera.

stats