Iran
Internacional 15/02/2012

Ahmadinejad presenta 3.000 noves centrifugadores d'enriquiment d'urani

L'Iran estrena centrifugadores més eficients per enriquir urani i el primer combustible nuclear fabricat a l'interior del país

Efe
1 min
Mahmoud Ahmadinejad observa des d'una sala de control com barres de combustible nuclear són col·locades al reactor. / IRIB Iranian TV / REUTERS

TeheranEl president de l'Iran, Mahmud Ahmadinejad, ha presentat avui els nous desenvolupaments del seu programa nuclear. El govern de Teheran ha explicat que ha usat combustible nuclear de fabricació domèstica en un reactor per primera vegada, i també ha presentat centrifugadores d'enriquiment d'urani més eficients.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El mandatari ha fet l'anunci en una cerimònia en què ha col·locat la primera barra d'urani enriquit al 20% en el reactor esmentat. Ahmadinejad ha anunciat que l'Iran ha posat en marxa 3.000 noves centrifugadores d'urani, de la sisena generació que desenvolupa el país, amb la qual cosa ja són 9.000 les que té per produir urani enriquit al 3,5%, del qual posteriorment se n'obté un altre amb un 20% de puresa –per fabricar una bomba atòmica cal arribar al 95%–.

"La capacitat de l'Iran d'enriquir urani es triplica", ha dit el director de l'Organització Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA), Fereydoon Abbasi Davani. "És una resposta ferma als sabotatges d'Occident", ha afegit.

Els països occidentals acusen l'Iran de treballar per fabricar les seves pròpies armes nuclears. Teheran ho nega, i afirma que les plantes van només destinades a la producció d'energia. Al gener, l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA) va confirmar que l'Iran havia començat a produir urani enriquit al 20% a la seva planta de Fordow, prop de la ciutat sagrada xiïta de Qom.

stats