Internacional 15/08/2012

Almenys 39 morts i més de 88 ferits en quatre atemptats a l'Afganistan

Les deflagracions, detonades per terroristes suïcides, s'han produït en mercats i zones cèntriques durant aglomeracions per compres, ja que és una festivitat que marca la fi del mes del Ramadà

Efe
2 min

KabulAlmenys 39 persones, la majoria civils, han mort aquest dimarts i 88 més han quedat ferides en una cadena d'atemptats suïcides perpetrats en diversos punts de Zaranj, capital de la província meridional afganesa de Nimroz, i a Kunduz, al nord de l'Afganistan, ha informat una font policial. Segons ha explicat a Efe el cap de la policia provincial, Mohammad Musa Rasouli, tres explosions, causades per terroristes suïcides, han sacsejat Zaranj cap a les 16.20, hora local (13.50, hora catalana).

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Rasouli ha assenyalat que dos dels atacs s'han registrat al centre de la ciutat, al costat de la seu d'una emissora de radiotelevisió i en un concorregut basar, mentre que el tercer ha passat a l'entrada del principal hospital de Zaranj.

Segons la seva versió, els atemptats estaven coordinats.

Ahmad Bashir, un comerciant testimoni d'un dels atacs, va dir per telèfon que "moltes de les víctimes civils són ciutadans que estaven de compres per al Eid-ul-Fitr", festivitat que aquesta setmana marcarà la fi del mes sagrat islàmic de dejuni o Ramadà.

Segons fonts policials consultades per Efe, la cadena d'atemptats suïcides va tenir lloc després que les forces de seguretat afganeses matessin, a la mateixa ciutat, tres insurgents equipats amb explosius que planejaven cometre accions similars. A més, les autoritats havien detingut ahir a la nit a dos potencials terroristes suïcides.

A Kunduz, al nord de l'Afganistan, deu civils afganesos han mort i 28 més han resultat ferits en explotar una bomba en un concorregut mercat, informa una font policial. L'atemptat s'ha produït a última hora del dia al districte de Dasht-i-Archi.

La petjada dels talibans

Els talibans recorren habitualment a bombes col·locades en els camins i a atemptats suïcides en la lluita contra les autoritats afganeses i les forces internacionals, i aquesta primavera han advocat per llançar un nombre més gran d'atacs coordinats.

Les tropes de l'OTAN van començar el juliol del 2011 a retirar-se gradualment de l'Afganistan i a transferir la competència de la seguretat a l'exèrcit i la policia afganesos. Aquest procés ha de concloure el 2014, si es compleixen els terminis previstos, i posarà fi a la guerra afganesa, que ja fa més d'una dècada que dura, des de la invasió dels EUA i caiguda del règim integrista islàmic talibà a finals del 2001.

Els civils són un col·lectiu molt vulnerable en aquest conflicte: segons l'ONU, el 2011 van perdre la vida 3.021 civils a causa de la guerra, la majoria en accions atribuïbles a la insurrecció.

stats