Mar Groc
Internacional 23/12/2010

Corea del Nord amenaça que està preparada per a una "guerra santa"

Corea del Nord ha declarat que està “totalment preparada” per a una “guerra santa de la justícia” amb el poder de “dissuasió nuclear”, segons ha publicat a l'agència estatal KCNA.

Agències
1 min
corea sud

SeülLes amenaces arriben després que Corea del Sud ha realitzat maniobres militars amb foc real a 20 Km de la frontera intercoreana. El govern dels EUA ha condemnat les declaracions com a “trucs bel·ligerants” i ha demanat a Pyongyang “accions constructives”.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En una mostra de poder militar, Corea del Sud ha celebrat un simulacre d'importants operacions per terra a la regió de Pocheon, entre Seül i la zona desmilitaritzada –però fortament protegida– que separa les dues Corees. També han continuat les maniobres militars navals amb foc real a 100 km al sud de la frontera marítima amb Corea del Nord que van començar ahir.

En una inusual visita a la primera línia, el president sud-coreà, Lee Myung-bak, ha passat revista a una unitat militar especial a prop de la frontera per inspeccionar la seva preparació contra Pyongyang. L'exercici, que implica foc real a escala més gran i més soldats de l'habitual per a un exercici en el camp d'entrenament militar, és una exhibició de Lee per demostrar al públic de Seül que poden fer front al Nord.

La Xina, l'únic aliat important de l'empobrida Corea del Nord, ha instat al diàleg com a solució per resoldre la crisi i s'ha mostrat reticent a donar-ne la culpa a ningú, cosa que ha representat una frustració per a Washington i els seus aliats, que volen que Pequín pressioni més Pyongyang.

Barack Obama vol discutir aquest punt quan el president xinès, Hu Jintao, visiti els Estats Units el 19 de gener.

stats