Afganistan
Internacional 18/04/2012

L'OTAN i els EUA condemnen l'abús dels soldats americans sobre cossos afganesos

El secretari de Defensa dels EUA i el màxim responsable de la missió de l'OTAN a l'Afganistan han criticat les fotografies vexatòries i han dit que ja s'estan investigant

Agències
2 min
Leon Panetta aquest dimecres a Brussel·les, on s'han reunit els ministres d'Exteriors i de Defensa de l'OTAN. /

KabulEl màxim responsable de la missió de l'OTAN a l'Afganistan (ISAF), John Allen, ha expressat aquest dimecres la seva "enèrgica condemna" a l'actitud d'un grup de soldats dels Estats Units que es van fotografiar al costat de cadàvers d'insurgents suïcides el 2010. Les imatges s'han publicat al diari 'Los Angeles Times'.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Les accions dels retratats no representen les polítiques de l'ISAF ni de l'exèrcit dels EUA", ha dit Allen en un comunicat. "Aquest incident està sent rigorosament investigat per les autoritats dels EUA", afegeix la nota. L'ISAF recorda, a més, que té una "política estricta" pel que fa al tractament humà de l'enemic i qualifica el comportament dels soldats d'"error seriós de judici" que soscava la feina dels militars "que serveixen honorablement".

"Conducta inhumana" que serà investigada

L'executiu dels EUA, per la seva banda, també ha condemnat la conducta dels soldats. Un portaveu del secretari de Defensa, Leon Panetta, ha dit que els autors dels fets serien castigats. "El secretari Panetta rebutja fortament la conducta que mostren aquestes fotografies de fa dos anys", ha dit el portaveu George Little a través d'un comunicat. "Qui sigui provat responsable d'aquesta conducta inhumana serà responsable davant del nostre sistema de justícia militar", ha afegit.

Després d'una dècada de presència a l'Afganistan, les tropes aliades susciten cada cop més rebuig entre la població local, i la tensió entre l'Aliança i el govern afganès ha augmentat arran d'alguns incidents protagonitzats per militars estrangers, com la massacre de 17 civils afganesos indefensos per part d'un soldat nord-americà i la crema d'exemplars de l'Alcorà en una base militar.

stats