Xina
Internacional 01/07/2012

Massiva manifestació a Hong Kong contra el nou governador que jurava el càrrec

Una marxa multitudinària ha recorregut el centre de Hong Kong per protestar contra una hitpotètica retallada de les llibertats que pot arribar amb el nou dirigent polític d'aquesta regió

Keith Bradsher / Kevin Drew / The New York Times
3 min
Una massiva manifestació ha recorregut el centre de Hong Kong. REUTERS

Hong KongUna manifestació multitudinària ha omplert aquest diumenge els carrer de Hong Kong hores després que el president xinès, Hu Jintao, celebrés la cerimònia de jurament del nou cap executiu d’aquesta regió administrativa, Leung Chun-ying, i el seu gabinet.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En una marxa que ha anat creixent durant la tarda, els manifestants han anat des dels gratacels del centre comercial fins a les oficines governamentals amb una àmplia varietat de reivindicacions, de les que demanaven més democràcia a Hong Kong fins a les que reclamaven una millora de les pensions i de les cobertures socials.

Però el tema més recorrent eren les crítiques al nou cap executiu de Hong Kong, Leung Chun-ying, que molts portaven retratat com un llop a les seves pancartes ja que els activistes pro-democràcia mantenen que “és un llop amb la pell de xai”, amb unes simpaties pel Partit Comunista de Xina que poden acabar per posar en perill les preuades llibertats civils que encara estan vigents a Hong Kong, tot i que Leung ho nega.

“Ens preocupa que ara que prendrà la responsabilitat de l’administració, traeixi les nostres llibertats i els drets civils”, diu Wu Juno, un bibliotecari de 24 anys que ha participat a la manifestació. Però el govern de Hong Kong ha emès una declaració on diu que protegirà les llibertats civils.

“L’adminitració defensarà els valors fonamentals de Hong Kong i potegirà la llibertat i els drets de les persones”, assegurar el comunicat. “El cap de l’executiu complirà els seus compromisos i assumirà tota la responsabilitat davant del poble. Escoltarà les peticions i les aspiracions de la gent i treballarà per resoldre els problemes més enquistats de manera pragmàtica, millorant la qualitat de vida de la població i promovent l’harmonia i l’estabilitat a la societat”, diu la nota oficial.

Una de les sorpreses de la manifestació que pot posar nerviós el règim xinès ha estat la participació a la marxa de centenars de persones procedents de la Xina continental, amb pancartes que denunciaven la confiscació de les seves terres per part del govern de Pequín per promoure grans projectes immobiliaris als voltants de Hong Kong. “Com que no podem protestar allà on som, a la Xina continental, venim aquí”, assegura un home de mitjana edat que ha volgut quedar en l’anonimat per por a les represàlies.

Aniversari del canvi de sobirania

Aquest diumenge ha fet just 15 anys que el Regne Unit va entregar la sobirania que tenia sobre Hong Kong a la Xina que es va comprometre a mantenir l’autonomia adminitrativa d’aquesta regió almenys fins al 2047. L’aniversari coincideix amb la presa de possessió del nou cap administratiu, una cerimònia que ha estat breument interrompuda quan un dels 2.300 convidats va començar a cridar contra el règim comunista mentre intervenia el president xinès, Hu Jintao i ha estat desallotjat.

Hu ha assegurat durant la cerimònia que Pequín mantindria l’actual mecanisme d’“un país, dos sistemes” que està vigent des de l’entrega de Hong Kong a la Xina. Això permet que el respecte dels drets civils en aquesta regió que inclouen la llibertat d’expressió, un sistema judicial independent i la llibertat de premsa, juntament amb el seu sistema capitalista.

Les enquestes d’opinió mantenen que el sentiment públic cap a la Xina està en el seu punt més baix des del canvi de sobirania l’any 1997 sobretot després de les noves denúncies que s’han anat coneixement sobre la violació de drets humans a la Xina continental.

stats