Tibet
Internacional 28/05/2012

Dos monjos es calen foc al Tibet

Un d'ells ha mort, mentre que l'altre ha resultat ferit de gravetat. Una emissora assegura que els religiosos participaven en una protesta en contra el govern xinès

Efe
2 min

PequínDos joves monjos tibetans –Tobgye Tseten i Dargye– es van calar foc dissabte a Lhasa, capital de la regió autònoma del Tibet. Un dels dos va morir, mentre que l'altre va resultar ferit de gravetat, però es troba estable.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les circumstàncies del succés són confuses a causa de les contradiccions entre les informacions de diversos mitjans. Segons l'agència oficial Xinhua els dos monjos van intentar immolar-se –un d'ells amb èxit– en un carrer cèntric de la capital, però el foc va ser apagat al cap de dos minuts. D'altra banda, la Radio Free Asia assegura que els religiosos participaven en una protesta davant del Temple Jokhang –lloc de peregrinatge dels tibetans– contra el govern xinès quan es van calar foc. Segons els testimonis citats per aquesta emissora el foc va ser sufocat en 15 minuts.

Xinhua assegura que aquest és el primer cas d'immolacions a la capital tibetana des de principis d'any, tot i que assenyala que en aquest temps "més de vint tibetans han mort en condicions similars" a altres localitats del Tibet. D'altra banda, Radio Free Asia eleva la xifra a 35 morts només des del mes de març.

Les tensions entre el Tibet i la Xina són cada vegada més grans. Xina sosté que el Tibet és des de fa segles part inseparable del seu territori, mentre que els tibetans defensen que durant molt temps va ser independent, fins que les tropes comunistes el van ocupar el 1951. Les protestes es deuen també a l'onada de detencions de tibetans per part de les forces de seguretat xineses, que han intensificat la seva presència a la regió autònoma de cara a la celebració del mes de Saka Dawa, que commemora el naixement, la vida i la mort de Buda.

stats