Internacional 15/08/2011

El Nepal mesurarà l'Everest per posar fi als dubtes sobre la seva altura

Les autoritats xineses consideren que l'altura de la muntanya s'ha de mesurar en funció de la superfície de la roca, mentre que les nepaleses aposten per sumar-hi el gruix de la neu del cim

Efe
2 min
Vista panoràmica de la muntanya Everest, octubre del 2010 / EFE

BarcelonaLes autoritats del Nepal es preparen per mesurar l'altura de l'Everest, amb l'objectiu de posar punt final als dubtes que s'han generat els últims anys sobre la mida real de la muntanya més alta del món.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La cota més acceptada, establerta el 1954 pel topògraf indi B. L. Gulatee, és de 8.848 metres, una marca rectificada el 1975, quan el Nepal i la Xina van reconèixer la seva frontera compartida -que passa per la muntanya-, i en van fixar l'altura a 8.848,13 metres.

No obstant això, els últims anys han sorgit dubtes arran de l'existència de més càlculs. El 1999, un equip de la Societat Nacional Geogràfica dels Estats Units va establir la cota de 8.850 metres més un de neu, després d'uns càlculs fets amb tecnologia GPS, i el 2006 la Xina va rebaixar lleugerament la xifra a 8.844,4 metres, als quals calia sumar-n'hi 3,5 de neu.

Les autoritats nepaleses i xineses no acaben de posar-se d'acord en aquest últim punt. Mentre els xinesos creuen que l'altura s'ha de comptabilitzar segons la superfície de roca, els seus veïns consideren que a aquesta xifra cal sumar-hi els metres de neu del cim.

Per posar fi a aquesta controvèrsia, l'Estat nepalès començarà aquest any un programa de mesurament que, segons les autoritats responsables, es preveu llarg.

En el marc del projecte, l'executiu pretén establir a finals del juliol del 2012 l'altura de tres punts de referència al sud de la muntanya, una estratègia que facilitarà l'ús del GPS en un futur. Els tres punts escollits són Namche, Taksindo i PK, tots tres situats a prop de la base de la muntanya.

També es mesuraran altres punts situats en una posició lleugerament més elevada, amb l'objectiu d'incrementar la precisió del càlcul total.

Un cop es determini l'altura sobre el nivell del mar dels punts de referència, un grup d'alpinistes faran l'ascens al cim i hi instal·laran un mecanisme de mesura basat en tecnologia GPS.

stats