Afganistan
Internacional 29/05/2012

L'OTAN mata el número dos a l'Afganistan d'Al-Qaida

Una de les figures més importants del grup terrorista a l'Afganistan ha estat assassinat aquest cap de setmana en un atac aeri, segons l'Aliança Atlàntica

Efe
2 min

KabulLa missió de l'OTAN a l'Afganistan ha anunciat aquest dimarts la mort en un atac aeri del saudita Sajr al-Taifi, que segons l'Aliança Atlàntica era el número dos d'Al-Qaida per a les seves operacions al país centreasiàtic. Al-Taifi, també conegut com a Mushtaq o Nasim, era "responsable de liderar els insurgents estrangers i de coordinar atacs contra les forces de seguretat tant afganeses com de l'OTAN", segons afirmen els responsables aliats en un comunicat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La nota detalla que Al-Taifi ha estat abatut juntament amb "un altre terrorista d'Al-Qaida" a la província oriental de Kunar, molt a prop de la frontera amb el Pakistan. Segons l'OTAN, l'insurgent mort "viatjava amb freqüència entre l'Afganistan i el Pakistan per transmetre ordres dels líders d'Al-Qaida", així com per transportar combatents, armes i equipaments a les milícies insurgents de l'est de l'Afganistan.

Progressos "substancials", segons Obama

L'eradicació d'Al-Qaida a l'Afganistan segueix sent l'objectiu principal de les tropes aliades en aquest país, com va deixar clar el president dels Estats Units, Barack Obama, a la cimera de l'OTAN a Chicago fa una setmana. La retirada de les tropes "no marca la fi dels desafiaments a l'Afganistan ni del nostre compromís amb aquest important país, però estem fent un progrés substancial en el nostre objectiu central de derrotar Al-Qaida", va dir el mandatari de la Casa Blanca.

Els esforços de Washington per escapçar la xarxa impulsada per Ossama bin Laden van aconseguir els seus millors fruits l'any passat al veí Pakistan. Al maig va fer un any que un comando dels EUA va aconseguir localitzar i matar el propi Bin Laden i un mes després un avió espia nord-americà va matar, a la regió tribal del Waziristan del sud, Ilyas Kashmiri, el comandant pakistanès més important d'Al-Qaida.

L'OTAN estima que hi ha menys de 100 operatius d'Al-Qaida al país. No obstant, la frontera amb el Pakistan, on els combatents operen, és porosa, segons la cadena BBC.

stats