PRIMAVERA ÀRAB
Internacional 23/01/2012

Síria qualifica de "conspiració" la proposta de transició de la Lliga Àrab

La negativa de Baixar al-Assad a cedir en cap de les demandes posa en dificultats el pla de l'organisme panàrab. Des de l'arribada de la missió d'observadors un miler de persones han mort a mans de les forces de seguretat, segons l'oposició

Ara
2 min
Manifestació al barri de Baba Amro, a Homs, diumenge / REUTERS

BarcelonaEl règim sirià ha rebutjat aquest dilluns la proposta dels ministres d'Exteriors de la Lliga Àrab per tal que el president del país, Baixar al-Assad, cedeixi el poder al vicepresident i estableixi un nou govern d'unitat fins a la convocatòria d'eleccions. La televisió estatal ha difós un comunicat oficial que acusa l'organisme panàrab d'atemptar contra la sobirania nacional i titlla la resolució de diumenge de "conspiració contra el poble sirià". També considera la proposta una "ingerència flagrant en els afers interns" del país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El règim sirià adverteix que les propostes de la Lliga Àrab no aturaran "l'avenç de les reformes polítiques ni donaran seguretat i estabilitat per a un poble que ha demostrat, durant la crisi, el seu suport a la unitat nacional al voltant del president Assad".

Divisió a la Lliga Àrab

La resolució de diumenge va estar marcada també per la divisió: tot i que la Lliga va decidir ampliar un mes la missió d'observadors enviada al país per comprovar la situació sobre el terreny, Aràbia Saudita va anunciar que es retirava de la iniciativa pels incompliments de Damasc.

La sortida a la crisi siriana està provocant una seriosa divisió entre els països membres de la Lliga i la negativa de Baixar a cedir en cap de les demandes de l'organisme ha deixat la iniciativa àrab en un punt mort.

Mentre, la repressió contra els manifestants al carrer continua. Segons els activistes dels Comitès de Coordinació Locals més de mil persones han estat assassinades per les forces de seguretat des de l'arribada dels d'observadors, el desembre.

El ministre d'exteriors saudita va exigir un pas endavant de la comunitat internacional per pressionar Damasc. El cap de la diplomàcia de Qatar va afegir que la Lliga portarà el cas al Consell de Seguretat de l'ONU, però va aclarir que "no estem parlant d'una intervenció militar".

stats