Birmània
Internacional 30/03/2012

Suu Kyi denuncia irregularitats a les imminents eleccions birmanes

La premi Nobel de la pau ha denunciat violència i intimidacions contra alguns candidats a les eleccions parcials de diumenge, les primeres a les quals es podrà presentar des que va ser alliberada el 2010

Reuters
2 min
La líder birmana prodemocràcia, Aung San Suu Kyi, parla amb la premsa aquest divendres. / PAULA BRONSTEIN / GETTY

RangunEls intents de perturbar la campanya per a les eleccions parcials històriques de Birmània d'aquest diumenge són "inacceptables", ha dit aquest divendres la líder opositora Aung San Suu Kyi, en la seva primera aparició pública des que es va posar malalta el cap de setmana passat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"El que està passant en aquest país és realment inacceptable per a unes eleccions democràtiques. Tot i així, estem convençuts per anar endavant perquè creiem que és el que vol el nostre poble", ha dit a la premsa una feble però desafiadora Suu Kyi a les portes de casa seva, a la vora d'un llac, a Rangun.

Suu Kyi acusa els seus rivals de cometre actes vandàlics contra els seus pòsters electorals i rètols i de "molts, molts casos d'intimidació", inclosos dos intents de ferir candidats amb projectils catapultats.

Els Estats Units (EUA) i la Unió Europea (UE) han insinuat que les sancions econòmiques –imposades fa anys com a resposta als abusos de drets humans– podrien ser anul·lades si les eleccions són lliures i justes, cosa que desencadenaria una onada d'inversions al país fronterer entre l'Índia i la Xina, empobrit però ric en recursos.

Perquè es consideri creïble, la votació necessita l'aprovació de Suu Kyi, de 66 anys. Suu Kyi lluitarà per un escó en les seves primeres eleccions des que va ser alliberada de l'arrest domiciliari a finals del 2010. La seva Lliga Nacional per la Democràcia (LND), que competeix per 44 dels 45 seients en joc a les eleccions parcials, ha protestat prèviament per irregularitats que podrien minar la votació.

Birmània, estratègica per als EUA i la Xina

Tan gran com França i la Gran Bretanya juntes, la mida, els recursos energètics i els ports a l'oceà Índic de Birmània n'han fet una font d'energia vital per a les províncies occidentals de Pequín, sense accés al mar, i una prioritat per a Washington ara que el president nord-americà Barack Obama vol reforçar els lligams amb Àsia.

Després de 49 anys d'aïllament i d'un règim militar sovint brutal, Birmània té una experiència limitada en organitzar eleccions. Les del 2010 van ser àmpliament vistes com a manipulades per afavorir la Unió de Solidaritat i Desenvolupament (USDP), el partit més gran del parlament i que compta amb el suport de l'exèrcit.

La majoria de diplomàtics afirmen que creuen que els dirigents birmans són sincers, i que Suu Kyi i el seu partit, l'LND, podrien augmentar la legitimitat del parlament, però sembla que l'LDN es reserva la possibilitat de rebatre els resultats. A més d'al·legar irregularitats, denuncia que el president, que teòricament és imparcial, ha intentat influir en el vot.

stats