ÀSIA
Internacional 02/05/2012

Suu Kyi ja té un escó al Parlament birmà

La líder de l'oposició i premi Nobel de la pau ha jurat aquest dimecres el càrrec de diputada a l'assemblea de Birmània, un gest històric per a la democràcia en aquest país. L'activista ha passat 15 anys sota arrest domiciliari

Agències
2 min
Suu Kyi entre la resta de diputats al Parlament birmà. AFP

NaypyidawLa líder de l'oposició, Aung San Suu Kyi, ha prestat jurament aquest dimecres com a diputada al Parlament de Birmània, un pas clau per al dèbil procés democràtic que arranca en aquest país asiàtic després de més de mig segle de repressió política. Suu Kyi, que va viure més de 15 anys sota arrest domiciliari per fer campanya a favor de la democràcia, s'ha desplaçat des de Rangun a Naypyidaw, la capital, per prendre possessió de l'escó que va guanyar en els comicis legislatius parcials celebrats a l'abril. Amb la Nobel de la pau també han assumit els seus respectius escons a la cambra baixa 33 legisladors electes més de la Lliga Nacional per la Democràcia (LND), la formació que encapçala i que després de vèncer les eleccions del 1991 va ser perseguida pel règim militar.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Amb el rostre seriós i vestits amb els seus uniformes, els legisladors de la quota reservada a l'encara poderós estament militar han seguit des dels seus escons amb aire marcial la lectura del jurament de la Constitució per part dels diputats de la LND i Suu Kyi, que ha acudit amb el cabell recollit i adornat per roses blanques. "Complirem les nostres obligacions dins del sistema parlamentari, de la mateixa manera que ho hem fet fora d'aquest durant uns 20 anys", ha dit Suu Kyi a la premsa una vegada conclosa la solemne cerimònia retransmesa pel canal estatal de televisió.

Adéu al boicot

Els parlamentaris de la LND han assumit els escons després que el passat dilluns, coincidint amb la visita oficial del secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, Suu Kyi fes marxa enrere a la seva decisió inicial de negar-se a jurar la Constitució per estar en desacord amb la terminologia que fa servir el text.

stats