Afganistan
Internacional 12/03/2012

Els talibans juren venjar la mort de 17 persones pels trets d'un soldat americà

Els talibans han garantit "als hereus" de les 17 víctimes assassinades per un soldat dels EUA que en venjaran la mort. Els fets arriben en plena d'escalada de tensió al país

Efe
2 min
Militars afganesos controlen les persones reunides davant d'una base militar de l'OTAN a Panjwai per protestar. / I. SAMEEM / EFE

KabulEl moviment talibà afganès ha promès aquest dilluns "venjar" la matança de civils que aquest diumenge va succeir a la província afganesa de Kandahar, on un soldat dels Estats Units, suposadament pres d'una crisi nerviosa, va matar 17 persones i en va ferir cinc més. "Simpatitzem amb les víctimes d'aquesta acció salvatge i garantim als seus hereus que ens venjarem d'aquests invasors i assassins i castigarem les seves accions bàrbares", han afirmat els talibans en un comunicat difós a la seva pàgina web.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els fets van passar aquest diumenge al districte de Panjwai, on, segons fonts oficials, el soldat va sortir de la seva base militar de matinada i va iniciar una incursió armada per les vivendes civils dels voltants, durant la qual va disparar els seus habitants. Els talibans, que diumenge van xifrar en 45 les víctimes mortals i van mantenir que la matança va ser perpetrada per diversos soldats, han demanat aquest dilluns a les "organitzacions de drets humans" que ajudin el poble afganès a posar fi a "aquests crims".

"Si els autors de la massacre tenien un problema mental, això suposa una transgressió moral de l'exèrcit dels EUA, perquè està armant llunàtics que disparen contra els afganesos indefensos sense pensar-s'ho dues vegades", afirmen els insurgents en la nota.

La matança ha arribat, a més, en mig d'un fort clima anti-nord-americà a l'Afganistan, després de la crema d'exemplars de l'Alcorà per part de soldats dels EUA a finals de febrer en la principal base de l'OTAN en sòl afganès, Bagram, prop de Kabul. Unes trenta persones van morir en la repressió de les manifestacions de protesta convocades en diversos punts del país per la profanació, que el comandament nord-americà va lamentar i va atribuir a "una equivocació".

stats