ÀSIA
Internacional 23/04/2012

La UE suspèn les sancions contra Birmània pels avenços democràtics al país

Els Vint-i-set mantindran l'embargament d'armes. La decisió deixa sense efecte les sancions durant un any

Efe
2 min
Escons buits al Parlament birmà per la protesta del partit de Suu Kyi. AFP

LuxemburgEls ministres d'Exteriors de la Unió Europa han acordat aquest dilluns suspendre gairebé totes les sancions comunitàries contra Birmània, amb l'excepció de l'embargament d'armes, com a resposta als avenços democràtics al país. La decisió deixa sense efecte les sancions durant un any, segons fonts comunitàries. Actualment, les sancions afecten més de 800 empreses i 500 persones, així com les ajudes europees en matèria de cooperació.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els Vint-i-set han decidit finalment no procedir a l'aixecament total de les sancions i han optat per una suspensió, que pot ser revocada si el procés de canvi al país asiàtic s'estanca o bé fa marxa enrere. "Aquesta és la fórmula correcta. S'estan fent grans progressos (a Birmània), però seguim preocupats pels conflictes ètnics, els presoners polítics i el jurament dels membres de l'oposició al Parlament", ha explicat el ministre d'Exteriors britànic, William Hague, en el moment d'arribar a la reunió de responsables d'Exteriors de la UE que s'ha celebrat aquest dilluns a Luxemburg.

Boicot del partit de Suu Kyi al Parlament

El Parlament de Birmània ha reprès aquest dilluns les seves sessions sense la presència a l'hemicicle d'Aung San Suu Kyi i de la resta dels membres electes del partit opositor, com a resposta al seu desacord amb la fórmula de jurament per prendre possessió de l'escó. La protesta de la premi Nobel de la pau i la resta dels 42 membres electes de la Lliga Nacional per la Democràcia que van guanyar els escons en els comicis parcials celebrats l'1 d'abril reobre a Birmània la primera crisi constitucional des que fa més d'un any va començar el procés de reformes polítiques i econòmiques.

stats