Àsia
Internacional 16/12/2010

La Xina i l'Índia firmen un gran acord econòmic

L'Índia i la Xina s'han posat com a objectiu arribar als 75.000 milions d'euros d'intercanvi comercial el 2015, segons la declaració conjunta emesa després de la reunió dels seus primers ministres a Nova Delhi aquest matí

Agències
1 min
El primer ministre xinés Wen Jiabao i el seu homòleg indi Manmohan Singh AFP

Nova Delhi p { margin-bottom: 0.21cm; } El primer ministre xinès, Wen Jiabao, i el seu homòleg indi, Manmohan Singh, han expressat la seva satisfacció per l'augment registrat en el comerç i les inversions bilaterals i la decisió conjunta de "seguir expandint i equilibrant la cooperació econòmica i comercial". La menció a l'"equilibri" en els intercanvis es refereix a la preocupació de l'Índia perquè, amb un l'augment notable dels intercanvis bilaterals en els últims anys, també s'ha generat un dèficit al país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En els primers deu mesos d'aquest any, segons xifres oficials índies, l'Índia ha exportat a la Xina per valor de 12.800 milions d'euros, mentre que ha importat una mica més de 24.800 milions. La previsió oficial és que el comerç total se situï en els 46.000 milions d'euros al tancament de l'exercici.

Singh i Wen també ha firmat avui una sèrie d'acords, entre ells un de cooperació en energies renovables i dos d'intercanvis culturals i mediàtics, i han signat un memoràndum d'entesa entre el Banc de la Reserva Índia (central) i la Comissió Xinesa de Regulació Bancària.

La Xina i l'Índia són dos països que tradicionalment s'han mantingut distants perquè es disputen un territori fronterer i perquè la Xina retreu a Nova Delhi que allotgi el govern de Dalai-lama a l'exili. Els acords econòmics d'avui, però, subratllen la importància dels dos gegants econòmics a l'Àsia i la força de la Xina com a potència governant al continent. I d'Àsia com el nou motor econòmic del món.

stats