Xina
Internacional 18/05/2012

Cadena perpètua per al fugitiu xinès més buscat, un cèlebre contrabandista

Lai Changxing, extradit des del Canadà per afrontar un dels casos de contraban i suborn més coneguts de la Xina, serà empresonat per a tota la vida

Agències
2 min
Lai Changxing en una roda de premsa a Vancouver el 2007. / LYLE STAFFORD / REUTERS

PequínL'empresari Lai Changxing, que va refugiar-se al Canadà durant dotze anys després de ser acusat del cas de contraban més gran de la història de la Xina, ha estat condemnat aquest divendres a cadena perpètua deu mesos després de la seva extradició, que va costar llargues negociacions per por del govern d'Ottawa que fos torturat o condemnat a mort per Pequín.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Lai, de 53 anys i líder d'una xarxa multimilionària de contraban que operava a la costa sud de la Xina als anys 90, ha estat condemnat pel Tribunal Popular Intermedi de Xiamen (ciutat portuària al sud-est del país), que també ha ordenat la confiscació de tots els seus comptes i ingressos il·lícits.

D'acord amb la sentència, entre el 1995 i el 1999 –any en què va ser descobert i va fugir al Canadà amb la seva família–, Lai va comerciar amb tabac, automòbils, oli, materials químics i altres productes per valor de 3.433 milions d'euros, i va evadir impostos equivalents a la meitat d'aquesta quantitat. Principalment, Lai venia els productes en la ruta entre Xiamen i Hong Kong. Per aconseguir-ho, a més, la xarxa de Lai va subornar 64 alts càrrecs locals, afegeix el dictamen.

Envoltat de luxe i corrupció

Segons la cadena BBC, Lai tenia un estil de vida luxós. Segons diverses informacions, circulava per Xiamen en un Mercedes Benz a prova de bales i tenia una gran mansió, on obsequiava els funcionaris amb alcohol i prostitutes. També es creu que mantenia contactes d'alt nivell amb l'elit militar i política de la Xina.

Lai va ser considerat, durant l'última dècada, el fugitiu més buscat pel règim comunista, però la justícia canadenca va mostrar sempre moltes reticències a extradir-lo a la Xina, ja que el seu sistema legal prohibeix l'extradició a països on s'aplica la pena de mort. En les negociacions entre els dos països, les autoritats xineses no van garantir que Lai eludiria la pena de mort, tot i que van assenyalar que probablement no se li aplicaria, malgrat que molts casos de corrupció a gran escala hagin rebut aquesta sentència.

També van assegurar que no s'usaria la tortura –il·legal a la Xina, però l'existència de la qual es denuncia sovint–, i van facilitar a diplomàtics canadencs entrevistes amb el detingut durant els mesos previs al judici. El conflicte també va generar tensions internes al Canadà, ja que el seu govern era, en general, partidari de la deportació, mentre que els jutges s'hi van oposar amb l'argument dels drets humans i van considerar la possibilitat d'oferir al sospitós l'estatus de refugiat.

stats