Xina
Internacional 05/12/2010

La cerimònia del Nobel de la Pau reunirà l'oposició xinesa a l'exili

La trobada no té precedents, ja que l'oposició xinesa és reduïda i els líders de Tiananmen es troben fragmentats.

Agències
1 min
Protestes a Hong Kong a favor de l'alliberament de Liu Xiaobo

Pequín p { margin-bottom: 0.21cm; } Uns quaranta opositors xinesos a l'exili, inclosos els líders de Tiananmen i els uighurs, assitiaran divendres dia 10 a Oslo a la cerimònia d'entrega del Premi Nobel de la Pau en la que el seient de Liu Xiaobo quedarà vuit de manera simbòlica i tampoc s'entregarà el premi de 1,5 milions de dòlars (1,1 milions d'euros).

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Pequín manté sota arrest domiciliari la dona de Liu Xiaobo, la fotògrafa i poeta Liu Xia i els membres del col·lectiu Mares de Tiananmen. El govern xinès també a prohibit la sortida del país a l'artista i dissident Ai Weiwei, l'economista Mao Yushi, i als advocats Mo Shaoping, Shang Baojun, Liu Xiaoyuan o He Weifang, en la seva obsessió per frenar qualsevol intent per assistir a la cerimònia d'Oslo.

Tampoc hi seran presents representants de Cuba, Xina, Rússia, l'Iraq, el Marroc i Kazakhstan, que són considerats països "amics" al haver cedit a les pressions diplomàtiques sense precedents del règim del Partit Comunista de la Xina.

Membres del Departament del Front Unit del Partit, l'òrgan encarregat de captar o rebutjar cervells nacionals, han assenyalat a la premsa britànica que havien intentat negociar amb el nobel un exili a canvi a canvi que reconegues la seva culpabilitat, però Liu si va negar.

De portes en fora, Xina manté fins la seva postura que el Premi Nobel és un atac contra el sistema judicial i la sobirania xinesa, ja que consideren que Liu Xiaobo és un delinqüent que compleix sentència d'acord amb la llei.

stats