MÓN
Internacional 13/04/2012

Corea del Nord llança el polèmic coet, però cau al mar desintegrat

El règim comunista admet obertament el fracàs. La comunitat internacional lamenta el desafiament i amenaça amb més sancions

Efe
3 min
Una dona, amb el coet nord-coreà al darrere, durant la visita que el règim va organitzar a la base espacial des d'on s'enlairarà.

SeülCorea del Nord ha ignorat la condemna unànime internacional i ha llançat aquest divendres el coet Unha-3 de llarg abast, que, tot i l'expectació, s'ha acabat precipitant al mar Groc desintegrat en una vintena de peces poc després d'enlairar-se.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El llançament s'ha fet des de la plataforma de Tongchang-ri (al nord-oest de Corea del Nord) a les 7.38, hora local (les 0.38 de divendres a Catalunya). Poc després, Corea del Sud, el Japó i els EUA han confirmat que ha estat un fracàs.

Pyongyang ha esperat més de quatre hores després de la prova, però finalment ha confirmat que el satèl·lit "no ha aconseguit entrar en òrbita" en un inusual anunci que esdevé, de fet, la primera vegada que el país comunista admet el fracàs d'una missió d'aquesta mena.

En un comunicat difós pels mitjans estatals, el règim nord-coreà ha indicat que científics, tècnics i experts del país investiguen "la causa del fracàs". No n'han donat més detalls.

Segons Corea del Sud, el coet, de 91 tones i una longitud de 30 metres, s'hauria precipitat al mar a una distància d'entre 100 i 150 quilòmetres de la ciutat portuària sud-coreana de Gunsan, a l'oest del país, en el moment que la primera etapa s'havia de separar de la resta.

Una autoritat militar sud-coreana ha concretat que, abans de caure al mar, el coet s'ha desmembrat en unes 20 peces després d'arribar a una altitud màxima aproximada de 151 quilòmetres.

Seül, Tòquio i Washington han condemnat el llançament i han dit que ho troben una provocació que viola resolucions del Consell de Seguretat de l'ONU. Les tres potències exigeixen a Pyongyang que abandoni el programa nuclear i de míssils.

Un funcionari del ministeri d'Exteriors de Seül citat per l'agència Yonhap ha assenyalat que, al marge que el llançament hagi fracassat, Corea del Sud buscarà que el Consell de Seguretat de Nacions Unides adopti una posició "ferma i unificada" davant l'acció nord-coreana.

A més, en una conversa per telèfon, els ministres d'Exteriors de Corea del Sud i EUA, Kim Sung-hwan i Hillary Clinton, han acordat donar una resposta "decidida" a Corea del Nord després de l'assaig fracassat.

També els ministres d'Exteriors del G-8, reunits a Washington, han emès un comunicat de condemna que demana una "resposta apropiada" a l'organisme de l'ONU, mentre la Casa Blanca ha titllat l'acció del règim de Pyongyang de "provocació que amenaça la seguretat regional" .

Tòquio ha dit després de la prova que no descarta noves penalitzacions a Corea del Nord, contra qui ja va prorrogar fa uns dies les sancions comercials que ja manté sobre el règim comunista des del 2006.

Malgrat les crítiques de bona part de la comunitat internacional, Pyongyang ha assegurat, com ja va fer amb llançaments realitzats el 1998 i el 2006, que la prova tenia l'objectiu de posar en òrbita un satèl·lit d'observació terrestre.

En aquesta ocasió, fins i tot va convidar periodistes i experts estrangers a visitar la base de Tonchang durant el cap de setmana per contemplar el coet.

No obstant això, a l'hora del llançament, la pantalla que suposadament havia de retransmetre'l des d'un centre habilitat per a la premsa estrangera a Pyongyang, va romandre apagada i no hi va haver cap informació oficial fins a quatre hores més tard.

El llançament nord-coreà coincideix amb les celebracions pel centenari del fundador de país, Kim Il-sung, diumenge que ve, i amb la convocatòria avui de l'Assemblea Popular Suprema (Parlament) nord-coreà.

stats