Xina
Internacional 27/04/2012

Un dissident xinès cec s'escapa de l'arrest domiciliari

L'advocat de drets humans Chen Guangcheng, un conegut activista cec que ha denunciat avortaments i esterilitzacions forçoses per part de les autoritats xineses, s'ha escapat de casa seva

Agències
2 min
Imatge d'arxiu de Chen Guangcheng, datada del 2005. / AFP

PequínL'advocat cec Chen Guangcheng, un dels dissidents més famosos de la Xina, es troba en parador desconegut dins el país després d'escapar-se de l'arrest domiciliari a què estava sotmès des del setembre del 2010. Ha evadit els quasi 90 guardes que envolten casa seva des de fa més d'un any. "Es va escapar de casa la nit de diumenge, ajudat per diversos amics que el van dur a un lloc segur fora de la província de Shandong [centre]", ha dit per telèfon a l'agència Efe Bob Fu, president i fundador de l'associació China Aid, amb seu als Estats Units.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Fu ha aclarit que Chen, candidat en diverses ocasions al premi Nobel de la pau, es troba dins la Xina, ja que el seu desig és "lluitar fins al final per tenir una vida normal com qualsevol altre ciutadà del país". Si bé no ha pogut confirmar si el dissident havia demanat asil a l'ambaixada dels EUA a Pequín, com apunten algunes informacions, Fu sí que ha assegurat que els diplomàtics nord-americans de la capital xinesa estan al corrent del cas i "disposats a ajudar", segons han dit al mateix activista.

Pallisses a la seva família

Chen ha confirmat que és lliure en un vídeo difós per YouTube, pujat per la xarxa d'informació alternativa xinesa Boxun. En la gravació, l'activista reclama al primer ministre xinès, Wen Jiabao, que investigui i dugui als tribunals les autoritats locals responsables de pallisses als seus familiars, que garanteixi la seguretat de la seva família i que es persegueixi la corrupció legalment, segons la BBC.

Amb aspecte demacrat, Chen confirma al vídeo que ha rebut pallisses i abusos i s'ha declarat "extremadament preocupat" per la possibilitat que les autoritats apliquin "represàlies terribles" sobre la seva família.

D'altra banda, Chen Kegui, nebot de l'advocat que viu prop de la casa de l'activista, també ha confirmat la desaparició del seu tiet en declaracions a l'organització China Human Rights, amb seu a Hong Kong. Chen Kegui explica entre sanglots, en una gravació difosa a internet, que ha sortit al carrer i hi ha vist nombrosos agents de policia assetjant la casa del seu tiet; ha afegit, a més, que els agents l'han agredit a ell i a la seva família i s'han endut el seu pare i el germà gran de Chen.

Les pràctiques de la política del 'fill únic'

Chen és, juntament amb l'artista Ai Weiwei, un dels dissidents xinesos més coneguts fora del país. L'enfrontament entre les autoritats i aquest advocat va començar el 2005, quan Guangchen va treure a la llum els programes d'avortaments i esterilitzacions forçoses duts a terme per les autoritats xineses contra camperols com a part de la política de 'fill únic' vigent al país.

El seu cas va adquirir una especial dimensió internacional el 15 de desembre, quan l'actor gal·lès Christian Bale va intentar visitar-lo sense èxit ajudat per un equip de la cadena televisiva CNN. Grups de drets humans han demanat en diverses ocasions l'alliberament de Chen, de 40 anys, juntament amb altres advocats de drets humans com Gao Zhisheng.

Ell i la seva família restaven retinguts sense càrrecs a la seva casa de Dongshigu, a la província oriental de Shandong, des que va ser alliberat després de quatre anys de condemna per alteració de l'ordre públic.

stats