XINA
Internacional 26/07/2012

La justícia xinesa processarà la dona de Bo Xilai per l'homicidi d'un empresari britànic

L'escàndol va fer caure en desgràcia el matrimoni, que controlava la regió de Xongquin. Bo era un dels polítics més prominents del Partit Comunista

Agències
2 min
Bo Xilai la seva dona, l'advocada Gu Lailai, en una imatge d'arxiu. REUTERS

PequínL'elit política xinesa no n'ha tingut encara prou amb Bo Xilai i l'escàndol per corrupció ha esquitxat finalment la seva dona, Gu Lailai, imputada ara per haver presumptament enverinat un empresari britànic amb l'ajuda de l'assessor de la família, Zang Xiaojun.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Gu ha comparegut davant d'un tribunal de la Xina per homicidi voluntari, segons ha informat aquest dijous l'agència de notícies xinesa Xinhua. Advocada de renom internacional, la dona de l'exdirigent comunista és considerada sospitosa en el cas de l'assassinat de l'empresari britànic Neil Heywood, amb qui tant ell com el seu marit mantenien contactes comercials.

Justament Bo, que formava part del Politburó i aspirava a formar part del cos d'elit de Xina, el Comitè Permanent, en el Congrés del Partit Comunista a la tardor, va caure en desgràcia per un escàndol de corrupció relacionat amb aquest empresari.

A Heywood, de 41 anys, se'l va trobar mort en un hotel de Xongquin el 15 de novembre del 2011 i hauria estat assassinat després d'amenaçar amb revelar el plan de Bo Xilai per treure del país una important suma de diners. Segons algunes versions, Gu i Heywood mantenien una relació adúltera.

Però el cas no va esquitxar Bo, de 62 anys, fins el febrer, quan es va saber que el seu antic cap de la policia havia visitat el consolat dels Estats Units, cosa que va desencadenar rumors sobre si estava intentant desertar. Bo va declarar que "havia fet confiança en la persona equivocada", i les autoritats van obrir una investigació. El líder destituït podria ser jutjat per revelar secrets del partit a "l'enemic", un delicte castigat amb la pena de mort.

L'escàndol va acabar amb la fulminant destitució de Bo, que va suposar una tempesta política dins del Partit Comunista.

stats