Afganistan
Internacional 15/03/2012

Els talibans suspenen les converses de pau amb els EUA

Els insurgents han anunciat que no mantindran converses amb els Estats Units fins que aquests es mostrin diposats a "mantenir les seves promeses", en plena escalada de tensió a l'Afganistan

Agències
2 min
El secretari de Defensa dels EUA, Leon Panetta, reunit amb el president afganès, Hamid Karzai.

KabulEls insurgents talibans afganesos han anunciat aquest dijous que han suspès les converses de pau amb els Estats Units per la posició "dèbil, erràtica i vaga" dels nord-americans.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els negociadors d'ambdós bàndols havien tingut contactes preliminars amb l'objectiu d'establir una oficina a Qatar on es poguessin iniciar les negociacions de pau. Tot i que encara no hi havia hagut un diàleg sòlid, l'anunci dels talibans perjudicarà les esperances d'un acord negociat que posi fi a la guerra de més d'una dècada, en vigílies de la retirada de les tropes de combat estrangeres a finals del 2014.

"L'emirat islàmic ha decidit suspendre les converses amb els nord-americans a Qatar a partir del dijous, fins que els EUA clarifiquin la seva postura respecte de les qüestions en joc i fins que es mostrin disposats a complir les seves promeses en lloc de perdre el temps", ha dit el grup en un comunicat. Els talibans també han afirmat que les converses amb el govern del president Hamid Karzai no tenen sentit, i asseguren que mai n'han mantingut cap.

Karzai insta l'OTAN a marxar dels pobles

L'anunci arriba dies després que un soldat americà assassinés 16 civils afganesos al sud del país, fet que ha generat dubtes al voltant de l'estratègia occidental a l'Afganistan i ha intensificat les crides per la retirada de les tropes estrangeres. Karzai ha instat les forces liderades per l'OTAN a sortir de tots els pobles i zones rurals i tancar-se a les seves bases, com a resposta a la massacre.

El secretari de Defensa dels EUA Leon Panetta, a Kabul en una visita de dos dies per intentar calmar la ràbia dels afganesos, ha discutit els fets amb Karzai al seu palau fortament protegit, un dia després de sortir il·lès d'un atac fallit amb un cotxe bomba. Karzai va demanar a Panetta que el judici del soldat sigui transparent.

La tensió ha augmentat bruscament des dels assassinats i la crema de còpies de l'Alcorà a la base principal de l'OTAN el mes passat, fent urgent la visita de Panetta.

stats