Marroc
Internacional 29/04/2011

El Marroc eleva a 16 el nombre de víctimes de l'atemptat de Marràqueix i confirma que es tracta d'una bomba

Algunes informacions apunten que es podria tractar d'un atac suïcida. El moviment que reclama democràcia havia convocat per demà una nova protesta i jutjava insuficients les reformes anunciades Mohamed VI

Agències
2 min
Estat del cafè Argana, al centre de Marràqueix, després de l'atac. EFE

Marràqueix (Marroc)El ministre de l'Interior del Marroc, Taib Cherkaoui, ha confirmat aquesta matinada que l'origen de l'explosió d'ahir en una cèntrica cafeteria de Marràqueix va ser un artefacte. El balanç de víctimes s'ha elevat a 16, després de la mort de dos ferits a l'hospital. L'atac va causar a més 23 ferits i és més sagnant des dels atemptats de Casablanca d'ara fa vuit anys. Segons la cadena de televisió estatal 2M entre les víctimes hi ha sis francesos i cinc marroquins, i la nacionalitat de la resta no ha estat identificada. Les autoritats de França, Gran Bretanya, Espanya i Rússia, entre d'altres, han condemnat l'atac.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Les investigacions preliminars suggereixen que es tracta d'un acte terrorista provocat per un artefacte explosiu", ha apuntat Cherkaoui a l'agència oficial MAP. Experts en seguretat han afirmat que les característiques de l'atemptat corresponen al patró de les accions islamistes.

Citant una font anònima propera a la investigació, el portal de notícies Lakome.com apunta a un atac suïcida. Segons la informació, el terrorista hauria estat alliberat després d'una condemana de vuit anys a la presó per violació.

L'atemptat arriba quan el rei, Mohamed VI, havia començat un tímid procés de reformes, davant el sorgiment de les primeres protestes que reclamen més democràcia, en el marc de l'onada de canvi que sacseja el Magrib i el Pròxim Orient. Entre altres mesures, el rei havia ordenat fa dues setmanes una amnistia de presos polítics de què es van beneficiar sobretot els islamistes salafistes. Tanmateix, el moviment opositor havia jutjat insuficients les reformes i per demà mateix hi havia convocada una manifestació. Es tem que l'atac sigui el pretext per aturar aquest procés d'obertura. A més, l'atemptat tindrà conseqüències greus sobre el turisme, la principal font d'ingressos del país.

stats