Internacional 24/06/2016

Merkel crida a la calma per a la negociació del 'Brexit'

Le Pen aprofita per demanar un referèndum per al França

Ara
2 min
Merkel passa per davant de les banderes alemanya i europea.

BarcelonaL'Europa dels estats s'ha llevat amb la sorpresa que els compatriotes europeus britànics volen tornar el carnet del club. A Berlín, la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha volgut aquest divendres llançar un missatge de calma per als propers mesos. Alemanya, el gran motor econòmic i al capdavant de la maquinària política, volen passar pantalla tan aviat com es pugui i més enllà de les lamentacions per la pèrdua del soci britànic ja se situen en la fase de la negociació per a un 'divorci'.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En una breu compareixença, Merkel ha reclamat "calma" i "moderació" per al procés de diàleg i negociacions que començaran tan aviat el Regne Unit sol·liciti la desconnexió. "No hi ha res del què parlar. El dia d'avui suposa un punt d'inflexió per a Europa i per al projecte europeu", ha assegurat la cancellera, que ha recalcat que "Alemanya té un interès especial i una responsabilitat especial" perquè prosperi el projecte comunitari.

Merkel ha advocat perquè les relacions futures amb el Regne Unit siguin "estretes" i amistoses, i en clau estrictament de la UE ha apel·lat a la la unitat dels restants 27 països membres perquè, ha dit, "els reptes" derivats de la globalització "són massa grans per superar-los sols".

Hollande, en clau francesa

La reacció del president francès, François Hollande, ha fet una primera valoració del 'Brexit' que gairebé es podia llegir en clau local i ha advertit dels riscos dels "extremismes i populismes" que amb el referèndum britànic "han posat greument a prova la Unió Europea". Davant d'aquest nou escenari que s'obre, el socialista ha demanat als Vint-i-Set [els estats que quan marxi el Regne Unit quedaran a la UE] "concentrar-se en l'essencial" que, al seu parer, és: seguretat, inversió, harmonització fiscal i social, i el reforç de la zona euro i de la seva governança democràtica.

A França, les conseqüències del 'Brexit' l'ha aprofitat el xenòfob i euroescèptic Front Nacional, que ha reclamat que els francesos tinguin la mateixa possibilitat que els britànics per decidir la pertinença o no a la UE, que ja es coneix com a 'Frexit'. La seva líder, l'eurodiputada Marine Le Pen, que ha canviat immediatament la seva fotografia de perfil de Twitter per una bandera britànica, ha parlat del "triomf de la llibertat".

Hollande es dirigeix al faristol per fer una primera declaració sobre el 'Brexit'

A Donald Trump, el virtual candidat republicà a la Casa Blanca, els resultats del referèndum l'ha enganxat a Escòcia, inaugurant un camp de golf a Escòcia. Tot i que en aquest país, el 'Brexit' ha patit una derrota sense pal·liatius, Trump s'ha felicitat per la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, apel·lant a l'exercici a l'autodeterminació, un dret "sagrat" de "tots els pobles lliures", ha afirmat. "Amèrica s'enorgulleix d'estar al costat amb un lliure i independent Regne Unit. Estem junts com amics, com aliats, i com a poble amb una història compartida", ha dit en un Twitter.

stats