Escòcia
Internacional 09/01/2012

El govern britànic dóna 18 mesos a Escòcia per celebrar el referèndum d'independència

El primer ministre britànic, David Cameron, accepta que Escòcia faci un referèndum sobra la independència que sigui vinculant, però posa com a condició que se celebri en un termini màxim de 18 mesos

Ara
2 min
El primer ministre britànic, David Cameron, en la seva intervenció d'ahir a la BBC, en què va assegurar que instaurar la taxa Tobin provocaria pèrdues de llocs de treball i la fugida d'institucions financeres.

BarcelonaEl govern britànic ofereix al govern escocès que el referèndum sobre la independència que vol tirar endavant se celebri en un termini màxim de 18 mesos. Si la consulta es fa dins d'aquest calendari, Londres accepta que el resultat sigui vinculant.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El calendari fixat pel govern de David Cameron no és la previsió que havia fet fins ara l'executiu d'Escòcia que encapçala Alex Salmond, del Partit Nacional Escocès, que té la intenció de fer la consulta al final de l'actual legislatura, que acaba el 2014.

Segons informa avui el diari britànic The Guardian, Cameron farà l'oferta aquesta mateixa setmana amb el benentès que cal un acord conjunt dels parlaments britànic i escocès per fer el referèndum, i si no s'accepten les condicions fixades per Londres, podria passar que no se celebrés.

Una altra de les condicions fixades pel govern de Cameron és que a la consulta només hi hagi dues opcions per triar, el o el no a la independència, i que no s'inclogui la intenció del govern escocès de preguntar sobre la possibilitat de mantenir-se al Regne Unit però ampliant les competències.

"La incertesa sobre el referèndum està fent mal a Escòcia i a l'economia escocesa", argumenta Cameron per voler accelerar el calendari, "hi ha empreses i altres organitzacions que pregunten: Quin és el futur d'Escòcia? Dins o fora del Regne Unit? I això fa mal".

Segons el diari escocès Scotsman, el govern d'Edimburg rebutja l'oferta de Cameron, ja que considera que qui ha de fixar el calendari per dur a terme la consulta és estrictament el Parlament d'Escòcia. "La victòria per majoria absoluta al mes de maig de l'any passat és un mandat aclaparador per fer el referèndum entre el 2014 i el 2016", manté un portaveu del govern de Salmond, "i això és exactament el que farem".

Les últimes enquestes sobre la independència d'Escòcia diuen que una majoria, un 57%, hi està en contra, ara mateix, mentre que un 38% hi està a favor. El percentatge de votants a favor del no ha parat de créixer els últims mesos i hi ha sondejos, com el del diari The Herald, que indiquen que un 39% de votants dirien sí a la independència, mentre que un 38% s'hi mostrarien contraris i hi ha un 23% d'indecisos.

stats