Ordre públic
Internacional 10/04/2012

La policia britànica podria substituir les bales de goma per gas pebre i 'oli de mofeta'

Els laboratoris dels cossos de seguretat investiguen noves tècniques "menys letals" per al control de manifestacions. Els dispositius estan en la última fase de desenvolupament, segons 'The Guardian'

Ara
1 min
Cotxes cremats i disturbis als carrers de Londres, dilluns 8 d'agost / REUTERS

BarcelonaLa policia britànica està desenvolupant noves armes per al control de masses, segons explica avui el diari britànic 'The Guardian'. Es tracta d'un producte químic irritant, anomenat Projectil Irritant Discriminador (DIP en les seves signes en anglès), en què treballa el centre d'aplicaciions científiques i tecnològiques del departament d'interior. Aquesta seria la principal alternativa a altres recursos suposadament més traumàtics, com les bales de goma. El diari explica que el DIP està en la fase final de desenvolupament.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En un document confidencial al qual ha tingut accés el rotatiu, titulat Desenvolupament de Noves Tecnologies Menys Letals, es suggereix que els DIP es podrien carregar en les pistoles que actualment es fan servir per disparar bales de goma. Contindrien gas pebre o altres productes irritants. També es treballa amb l'anomenat "oli de mofeta": els manifestants als quals toquessin amb aquests projectils "farien tanta pudor que haurien d'anar-se'n a casa a canviar-se i els seus companys no voldrien estar al seu costat", assegura el diari.

Els documents obtinguts pel rotatiu "demostren que els disturbis de l'estiu passat a Anglaterra van donar més impetu a la recerca d'Interior, en una nova generació de tècniques de control" de masses, "que van des del DIP fins a un arsenal més curiós que els tècnics descriuen com "oli de mofeta".

El laboratori científic va organitzar l'octubre una trobada en forma de "pluja d'idees" on policies d'arreu del país i membres del Laboratori de Ciència i Tecnologia del Ministeri de Defensa.

stats