Presidencials als EUA
Internacional 05/01/2012

La campanya d'Obama arrenca a l'estat clau d'Ohio

Des dels anys 60, tots els presidents nord-americans han guanyat en aquest estat. El seu equip de campanya titlla Romney de rival "feble" amb un discurs oportunista

Efe
2 min

WashingtonEl president nord-americà, Barack Obama, ha escollit l'estat d'Ohio per al seu primer acte de campanya per a les presidencials del 2012, mentre el seu equip s'esforçava a destacar les debilitats del republicà Mitt Romney, guanyador dels caucus d'Iowa.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Després de les vacances nadalenques a Hawaii, Obama va voler recuperar l'atenció de l'electorat, que dimarts es va centrar en les assemblees populars d'Iowa, amb un fugaç viatge en què va reforçar el seu discurs de defensa de la classe mitjana.

"Un dels meus desitjos d'Any Nou és sortir més de Washington i passar més temps amb vosaltres", va dir Obama a un grup de simpatitzants a l'institut de Shaker Heights (Cleveland), el mateix que va escollir fa dos anys per parlar sobre la reforma sanitària.

Des que va anunciar l'abril que es presentaria a la reelecció, Obama ha visitat quatre vegades Ohio, considerat un mirall del sentiment polític del país, ja que des del 1960 cap candidat presidencial ha guanyat unes eleccions generals sense haver-se imposat també en aquest estat. El 2008 Obama hi va obtenir el 52% dels sufragis. Les últimes enquestes dibuixen un empat tècnic amb candidats republicans com l'exgovernador de Massachusetts Mitt Romney o l'excongressista Newt Gingrich.

Obama ha visitat una parella d'ancians que des de fa deu anys arrosseguen un deute de desenes de milers de dòlars, i ha dit que "no haurien d'haver de preocupar-se per ser enganyats per algú que busca diner fàcil ". Amb aquest exemple ha anunciat el nomenament de Richard Corday com a director de l'Oficina de Protecció Financera del Consumidor. Corday no té el suport dels republicans i Obama ha obviat la seva ratificació al Senat.

"Quan el Congrés es nega a actuar i com a resultat fereix la nostra economia i posa gent en perill, tinc una obligació com a president per fer el que hagi de fer sense ells, per actuar en nom del poble nord-americà", va assegurar.

Mentrestant, l'equip de campanya d'Obama prepara una reacció a la victòria a Iowa del que es perfila com el seu rival més probable en les generals de novembre, Mitt Romney, que es va imposar en els caucus per només 8 vots. En una conferència telefònica amb periodistes, dos assessors d'alt rang de la campanya electoral d'Obama van descriure Romney com un candidat "feble" que, per congraciar-se amb la base conservadora del seu partit, canvia de postura segons li convé.

stats