Canvi Climàtic
Internacional 11/12/2010

La Cimera de Cancún busca un acord de mínims per avançar després del fracàs de Copenhagen

Després de dues setmanes de negociacions la cimera de Cancún es tanca avui. Sobre la taula, un document de mínims que només té l'oposició de Bolivia

Agències
2 min
Protesta de Greenpeace a Cancun. (REUTERS)

CancúnLa Cimera del Canvi Climàtic de Cancún ha començat la darrera jornada de negociacions per trobar un acord de mínims que permeti ser un pas endavant després del fracàs de Copenhagen.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'esborrany no inclou cap compromís per ampliar el Protocol de Kioto un cop acabi la seva vigència el 2012, però podria evitar el bloqueig de les negociacions sobre el canvi climàtic i podria suposar alguns modestos avenços en la protecció del medi.

Amb l'excepció de Bolivia, els gairebé 200 països presents estan d'acord amb un esborrany de compromís presentat per la presidència mexicana després de 24 hores d'intenses negociacions. Reconeixen que el text té moltes mancances, però consideren que és un bon punt de partida perquè a la propera cimera, a Durban (Sudàfrica) es pugui acordar un nou pacte que substitueixi el de Kioto. L'única veu dissident és la de Bolivia, que demana anar més lluny i fixar un objectiu més ambiciós de reducció de les emisions i un compromís clar amb la continuïtat del protocol de Kioto. Oxfam recolza aquesta posició dels representants bolivians.

El principal resultat de la cimera és la creació d'un Fons Verd dotat de 100.000 milions de dòlars el 2020, que serà gestionat pel Banc Mundial, per ajudar els països pobres, a més de pagaments per protegir les selves tropicals i altres acord per compartir tecnologies de baixes emissions.

L'acord manté els EUA i la Xina, principals responsables mundials de les emissions, en el marc de les negociacions impulsades per l'ONU, cosa que estava en dubte després que les grans potències es reunissin separadament a Coopenhagen. "El que tenim és aquest text, que no és perfecte, però és una bona base per avançar", afirma Todd Stern, representant dels EUA. El delegat xinès, Xie Zhenhua, també manifesta el suport del seu país al document: "Tot i que té algunes mancances, estem satisfets".

El bloqueig de Bolivia paralitza l'acord, que s'ha de prendre per unanimitat, segons el sistema ONU. "Bolivia no està disposada a signar un document que suposa un augment de la temperatura mitjana i que posarà més vides en perill", va afirmar el delegat, Pablo Solon. Bolivia ha proposat les demandes més exigents, demanant als païso rics que rebaixin les emissions de gasos d'efecte hivernacle a nivells de 1990 en els propers set anys. El president Evo Morales va dir a la cimera que les polítiques climàtiques dels països rics estan causant "un genocidi".

stats