11/09/2016

Un centre comercial en plena Zona Zero

3 min
Un centre comercial en plena Zona Zero

Nova YorkL’escenari de destrucció massiva, el camp de runa, pols i cadàvers que va deixar l’atac a les Torres Bessones s’ha reconvertit 15 anys més tard en una zona vibrant de vida, amb edificis d’oficines, centres comercials i hotels exclusius. Ara al sud de Manhattan ja hi ha 60.000 residents, tres vegades més dels que hi havia el 2001. També s’han multiplicat els empleats que hi treballen entre setmana i es calcula que el 2017 hi hauran passat 15 milions de turistes. Unes xifres que certifiquen que la vida ha tornat amb força al sud de Manhattan i que aquesta àrea de modesta extensió geogràfica ja és, a més de centre financer, atractiu turístic i punt obligat de compres per a novaiorquesos i visitants.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A tocar de la Zona Zero, del One World Trade Center, del memorial i el museu, al costat de la gran simbologia de l’11-S, el mes passat va obrir les portes un nou centre comercial, el Westfield, situat dins del sorprenent, espectacular i caríssim Oculus de Santiago Calatrava. L’arquitecte valencià va dissenyar una estructura corba i abstracta inspirada en un colom volador que contrasta amb els alts i rectilinis gratacels que el rodegen en aquesta zona del sud de Manhattan. Un Oculus que alguns anomenen catedral, que astora el visitant per la blancor absoluta, la forma arrodonida i l’alçada que acompanya la mirada cap al sostre i més enllà, cap a les torres que l’envolten. Allà dins s’hi ha instal·lat un enorme hub de comunicacions, que integra els trens i els ferris que vénen de fora amb les línies de metro de Manhattan, i per on transiten cada dia 300.000 viatgers.

Un centenar de botigues

A l’agost es va inaugurar a l’Oculus un centre comercial amb 100 botigues distribuïdes pels seus 111.000 metres quadrats. Botigues que aquest 11-S obriran, com cada diumenge, però en aquesta ocasió dues hores i mitja més tard del que és habitual. En comptes de fer-ho a les 10del matí esperaran a les 12.30h, un cop hagin finalitzat els actes de commemoració de l’11-S. Un senyal de respecte pel record dels que van morir a l’espai que ara ocupen. No hi falta Apple, ni Forever 21, H&M o John Varvatos, i Ford hi ha anunciat l’obertura d’un saló d’exposició de les seves innovacions. En la inauguració del centre comercial el 16 d’agost, el responsable de Westfield va declarar que “era un símbol d’esperança, oportunitat, progrés i perseverança” i que era un projecte que introduiria noves energies al sud de Manhattan.

L’Oculus de Calatrava s’omple de vida, i aquest edifici polèmic, qualificat per uns de catedral i per altres de l’estació de metro més cara del món, impressiona per la blancor, l’alçada i les formes arrodonides. Respira vida com ho fa tot el sud de Manhattan, que ha sabut recuperar-se i reinventar-se des del fatídic 11-S de fa 15 anys. Avui el sostre retràctil de l’Oculus està previst que s’obri durant 102 minuts. És el temps exacte que van durar els atacs del 2001, des de les 8.46, quan el primer avió va xocar contra la primera torre, fins a les 10.28, quan es va produir el col·lapse de la segona.

Seguint els consells de l’alcalde

Definitivament els novaiorquesos han fet cas del que va ser el seu emblemàtic alcalde, Rudolf Giuliani. Com recordava un articulista del New York Times, l’endemà del terrible 11 de setembre del 2001 Giuliani els va demanar que, enmig de tanta tragèdia i dolor, fessin esforços per recuperar la normalitat. “Com si fos un dia normal, sortiu, jugueu amb els nens, aneu a comprar”, els va proposar Giuliani. I 15anys més tard l’obertura del centre comercial Westfield World Trade Center, al sud de Manhattan, és la prova definitiva que han seguit la recomanació del que llavors era l’alcalde.

Ni l’11-S atura l’alta tensió de la campanya

Dos mesos abans de les eleccions presidencials, l’alta tensió d’aquesta campanya no s’atura ni amb motiu de l’aniversari de l’11-S. La candidata demòcrata, Hillary Clinton, va emetre ahir un comunicat en què va assegurar que “continuaria denunciant la retòrica intolerant i racista” del seu rival, el candidat republicà, Donald Trump. Clinton va demanar perdó per haver dit que “la meitat dels seguidors republicans eren deplorables”, un comentari que va qualificar de “grollerament generalista”. Trump l’havia acusat d’“insultar milions de bones persones, treballadors incansables”. El president dels EUA, Barack Obama, sí que va mantenir el to institucional el dia abans de la commemoració de l’11-S i va demanar als nord-americans que evitin “caure en la por que volen infondre els terroristes” per guanyar. I pel que fa a la confrontació, Obama va reclamar no caure en la divisió que busquen els terroristes: “No podem reaccionar erosionant el teixit de la nostra societat. Perquè és la nostra diversitat, la nostra manera d’acollir talents i tractar tothom amb justícia -sigui quina sigui la raça, sexe, ètnia o fe- el que ens fa grans i ens fa forts”.

stats