Internacional 22/06/2016

El 'Brexit': les claus i com ens afecta

Els britànics voten demà si volen quedar-se o sortir de la UE amb les enquestes igualades

Marc Vidal
4 min
Una dona fa campanya per evitar el 'Brexit' a Londres / REUTERS  Una dona fa campanya per evitar el 'brexit' a Londres.

BarcelonaDemà és el dia de la veritat per als britànics, i per la resta d'europeus. El Regne Unit votarà dijous 23 de juny si vol quedar-se o sortir de la UE. És una decisió històrica –gairebé inèdita– que pot capgirar la història de la construcció europea. Les enquestes estan tan frec a frec que ningú s'atreveix a pronosticar què pot passar. L'ombra del 'Brexit' [l'acrònim de 'Britain' (Gran Bretanya) i 'exit' (sortida)] recorre Europa.

Què es vota?

Els britànics estan convocats a les urnes aquest 23 de juny en un referèndum vinculant on se sotmet a consideració dels electors la pregunta: "El Regne Unit hauria de quedar-se com a membre de la Unió Europea o hauria de marxar de la Unió Europea". Només hi ha dues opcions de resposta: "Quedar-se com a membre de la Unió Europea" o "Marxar de la Unió Europea".

La papereta electoral.

Els col·legis electorals obriran a les 7 del matí i tancaran a les 10 de la nit de dijous (hora de Londres, una hora més a Catalunya) i els resultats s'espera que arribin ben entrada la matinada o a primera hora del matí de divendres.

Què diuen les enquestes?

Les enquestes mantenen un frec a frec que fa difícil pronosticar cap resultat. A la dificultat d'elaborar un estudi fiable quan els partidaris del sí i el no estan tan dividits, s'hi afegeix el factor de la falta de precedents d'una consulta electoral com aquesta.

Resum de les enquestes tenint en compte els indecisos i els que no volen respondre elaborat per WhatScotlandThinks

Els partidaris del sí han liderat tradicionalment els sondejos, per un estret marge, però les últimes setmanes el 'Brexit' ha guanyat posicions fins a liderar algunes de les enquestes i donar ales, i empenta, als que fan campanya per abandonar la UE.

Per què una consulta com aquesta?

Pressionat per l'ala més euroescèptica del seu partit, el conservador, però també pels postulats euròfobs del UKIP, el partit populista de Nigel Farage, en clara expansió, el primer ministre britànic, David Cameron, es va comprometre a celebrar un referèndum sobre la UE si guanyava les eleccions generals del 2015.

Després de superar amb nota la cita amb les urnes –va obtenir majoria absoluta–, Cameron va posar fil a l'agulla per negociar amb els seus socis de la UE un nou encaix del Regne Unit al club europeu per fer campanya per al sí. Entre les fites obtingudes pel 'premier' hi ha la limitació de les ajudes als europeus que viuen al Regne Unit, el blindatge de la lliura davant de l'euro o la garantia que el seu país està exempt del compromís a construir una Europa "cada cop més unida".

Què passarà l'endemà?

Un 'Brexit' abocaria Europa, aclaparada per crisis com la de l'euro o la dels refugiats, a la dimensió desconeguda. S'obriria un període de negociació, que es podria allargar anys, durant el qual s'acordarà el procés de la sortida, per evitar un sotrac, i es renegociarà l'equilibri de poder entre els socis que quedin a la UE.

Més enllà de les suposades turbulències econòmiques, i els costos que pot tenir en els comptes públics britànics, tota la construcció europea se'n ressentiria. El projecte de la UE, nascut com una aposta per la pau després de la Segona Guerra Mundial, quedaria tocat.

Malgrat tot, hi ha veus que consideren que, sense el fre permanent del Regne Unit a la construcció europea, el lligam entre els socis que quedin –sobretot al voltant de l'euro– s'enfortirà.

Però també cal tenir en compte el possible efecte dominó, sobre els països de l'est d'Europa entre els quals Polònia o Hongria però també els Països Baixos, que pot un 'Brexit' i que molts d'aquests optin per la mateixa via, debilitant encara més el projecte europeu.

Si el 'Brexit' s'evita, i el Regne Unit es queda dins de la UE, el primer ministre britànic haurà de batallar doblement. D'una banda, per implementar l'acord aconseguit amb els seus socis europeus i, de l'altra, per acontentar els euroescèptics –també dins del seu partit– que continuaran reclamant la sortida de la UE.

Sigui com sigui, guanyi o perdi el referèndum, el lideratge de Cameron quedarà en entredit dins i fora del seu partit.

Com afectaria un 'Brexit' a Catalunya?

Tothom sospesa l'impacte econòmic que un 'Brexit' podria tenir sobre l'economia mundial, però les empreses catalanes consideren que més que por hi ha incertesa sobre el que podria passar. El 70% dels socis de la Cambra de Comerç Britànica a Espanya, que té seu a Barcelona, creuen que si el Regne Unit abandona la UE els seus negocis se’n ressentiran negativament.

El 'Brexit' no espanta Catalunya

Bona part del que pot passar dependrà de quina és la relació que finalment el Regne Unit manté amb la UE, de si es mantindrà obert, per exemple, l'accés de les empreses britàniques al mercat europeu, i a l'inrevés. També caldrà veure l'impacte que tot plegat té sobre la lliura i quan de temps dura la negociació del nou 'estatus quo'.

Hi ha sectors especialment sensibles, com el turístic, i en indrets com la Costa Daurada ja mostren preocupació per l'efecte que podria tenir un 'Brexit' si no aquesta, la pròxima temporada d'estiu.

Des del punt de vista polític, el mateix president de la Generalitat, Carles Puigdemont, es va mostrar fa unes setmanes preocupat per la possibilitat d'una sortida del Regne Unit de la UE en una entrevista a la CNBC i va constatar la "paradoxa" que suposa que la UE faci "grans esforços per evitar" que els britànics marxin però en canvi "amenaci" Catalunya de deixar-la fora si es declara independent.

Finalment, si triomfa el 'Brexit' al Regne Unit però Escòcia vota per quedar-se dins de la UE, el debat sobre el futur polític d'aquest territori, que el 2014 va votar contra la seva independència en una cita que va ser un mirall per a les aspiracions d'altres indrets com ara Catalunya, es reobrirà.

stats