Internacional 24/01/2011

El comissari d'Afers Econòmics urgeix la Unió Europea a prendre mesures per estabilitzar l'euro

2 min

BerlinEls governs europeus han d'adoptar de forma urgent mesures comunes per protegir l'estabilitat de la zona euro, segons ha dir el comissari d'Afers Econòmics de la Unió Europea, Olli Rehn, en una entrevista al rotatiu alemany Die Welt aquest dilluns. "Hem d'acordar mesures tan aviat com sigui possible. Com més aviat millor". Segons el seu parer, la calma que han mostrat els mercats les últimes setmanes ha donat un respir, però no és motiu suficient per relaxar-se i cal seguir actuant amb determinació.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Rehn assegura que no es precipitarà a l'hora de prendre cap decisió sobre mesures per lluitar contra la crisi de deute de la zona euro, però espera que hi hagi un paquet raonable d'iniciatives a punt per discutir en la cimera que els líders de la Unió Europea tenen prevista per al març.

Amb tot, Rehn ha dit que és important prevenir que la crisi de deute afecti la recuperació econòmica i els desenvolupaments positius del mercat de treball.

"És necessari que els governs europeus garanteixin que no són els mercats financers els que decideixen i posen en perill la recuperació econòmica", ha dit.

Segons Rehn, la capacitat de préstec efectiu del fons de rescat de l'euro s'ha d'incrementar i les seves funcions s'han de diversificar per esclarir qualsevol dubte sobre el fet que la Unió Europea està a punt per actuar contra l'especulació als mercats.

Die Welt també cita fonts properes a les negociacions segons les quals els governs de la Unió Europea discuteixen intensament plans per permetre al fons de rescat europeu estendre línies de crèdit de precaució als països en risc. Seria una línia de crèdit que no caldria utilitzar si no fos necessari, però que tindria la missió d'espantar els especuladors pel simple fet de ser-hi, segons s'escriu al diari.

stats