Líbia
Internacional 23/08/2011

Els rebels envaeixen el complex residencial de Gaddafi

Les tropes fidels a Gaddafi es retiren a Sirte, la seva ciutat natal. El dictador no apareix, i els seus fidels asseguren que és a Trípoli. Les tropes revoltades celebren el control del búnquer del coronel i la revolució s'estén pel país. El Pentàgon diu que els insurgents controlen gairebé la totalitat de Trípoli, i l'enviat libi a l'ONU diu que el país serà alliberat les properes 72 hores. Una cimera reunirà el CNT i representants internacionals dimecres

Redacció/agències
3 min
Rebels libis fan celebracions després d'entrar al complex Bab al Aziziya. / Zohra Bensemra/REUTERS

BarcelonaNingú no sap on és Muammar al-Gaddafi. Centenars de rebels han entrat aquesta tarda al recinte on hi ha la residència del dictador i han agafat el control del complex Bab Azizzia, després d'una feroç lluita amb una rereguarda lleial al dictador.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El portaveu del Pentàgon, Dave Lapan, ha dit que els Estats Units creuen que Gaddafi no ha abandonat el país, cosa que també sospiten els rebels: "No creiem que hagi marxat del país. Creiem que és o bé a Trípoli o a prop", ha dit a la BBC Guma el-Gamati, portaveu del Consell Nacional de Transició rebel (CNT). Una persona del cercle d'amics de Gaddafi, el cap rus de la Federació Internacional d'Escacs, Kirsan N. Ilyumzhinov, ha assegurat a agències russes que havia mantingut una conversa telefònica amb el dictador i que aquest era a la capital i disposat a "lluitar fins al final".

Tot i això, les tropes gaddafistes s'han començat a retirar cap a la ciutat de Sirte, la localitat natal del coronel. Així, s'obre una nova hipòtesi al voltant d'on podria amagar-se o dirigir-se el dictador.

Trípoli, escenari de batalla

Cinc míssils grad han impactat dins del complex, i els rebels també hi han disparat foc de morter. Dins del complex encara queden focus de resistència de fidels al règim, que encara controlen part de la capital i contraataquen, segons informa Al-Jazira, el mitjà de comunicació que segueix més de prop l'evolució del conflicte.

Reporters de Reuters sobre el terreny han informat que els rebels estaven disparant a l'aire dins el recinte del dictador per celebrar l'avanç militar. Trípoli ha estat envaïda per celebracions eufòriques, igual que els carrers de la resta de Líbia, ja que l'aixecament s'ha estès per tot el país.

Des de diumenge, grups rebels i partidaris del líder libi han mantingut durs enfrontaments en diversos barris de la capital. Els combats més durs han tingut lloc a les proximitats del complex residencial de Gaddafi, un recinte d'uns sis quilòmetres quadrats atacat pels rebels des de primera hora del matí. Les forces de Gaddafi usaven, a més, franctiradors en teulades per identificar lluitadors de l'oposició.

"Milers de combatents rebels estan situats al voltant de la Plaça de la Llibertat (abans Plaça Verda), i esperen poder llançar l'atac final", segons el corresponsal d'Al-Jazira. Els Estats Units creuen que els rebels ja controlen gran part de la capital i del país, segons Lapan. Tot i així, el Pentàgon manté l'advertència que els reductes resistents encara són "perillosos".

Per la seva banda, l'enviat libi a la seu de les Nacions Unides, Ibrahim Dabbashi, figura clau del moviment opositor, ha assegurat que el complex està "totalment a mans dels revolucionaris" i que el país seria alliberat en les properes 72 hores.

La missió de l'OTAN continua

Mentre els combats terrestres omplen la capital, avions de l'OTAN la sobrevolen –i durant el dia han llençat atacs contra el palau presidencial–. El coronel Roland Lavoie, en roda de premsa a Nàpols, la base de l'OTAN per a les operacions a Líbia, ha confirmat que no enviaran tropes per terra: "No donarem suport més proper als insurgents libis, sobre el terreny". Però, alhora, ha assegurat que "la nostra missió encara no s'ha acabat. Perquè mentre els rebels libis recuperen el control del país, les tropes gaddafistes segueixen terroritzant la població [...] i l'OTAN ho continuarà vigilant" i actuant.

Lavoie no ha pogut donar xifres sobre quants soldats té encara Gaddafi, però ha dit que la capacitat de comandament de les tropes fidels al règim ha quedat molt afeblida i ha instat els militars gaddafistes a tornar a les seves bases, "perquè fins que no sigui així, continuarem amb la nostra missió".

Lavoie ha dit també que malgrat que les forces gaddafistes estan molt malmeses, cosa que ha facilitat alçaments populars en diverses ciutats líbies, "es fa difícil de preveure quant pot aguantar el règim".

Situació complexa

El coronel de l'OTAN tampoc ha volgut donar detalls de l'operació aliada a Trípoli, però ha reconegut que la situació és complexa, i resulta difícil evitar víctimes civils. De totes maneres, ha assegurat, l'Aliança actuarà davant de qualsevol objectiu que amenaci la població.

Sobre on es troba Gaddafi, el coronel Lavoie ha dit que no creu que això realment importi, perquè "tothom reconeix que ja no serà part de la solució", tot i que ha reconegut "el valor simbòlic de la seva figura pels seus partidaris". Els governs occidentals, que fins ara han donat suport a diferents grups de l'oposició, han dit que no sabien on era el líder de 69 anys però que l'instaven a rendir-se.

Fonts de l'OTAN han assegurat també que la reaparició aquesta nit del fill de Gaddafi, Saïf al-Islam, que ahir semblava que estava detingut, no confirma la recuperació del règim, sinó el fet que cadascú dins l'òrbita gaddafista fa actualment el que pot, davant la derrota imminent.

stats