Internacional 26/06/2017

El Regne Unit crearà un registre i una targeta d'identitat per als comunitaris

La primera ministra britànica, Theresa May, dona un període de gràcia de dos anys després de la sortida de la UE durant el qual ningú no serà expulsat

Quim Aranda
3 min
Un moment del debat que té lloc al Parlament britànic aquesta tarda de dilluns sobre els drets dels comunitaris / BBC

LondresTots els ciutadans comunitaris que vulguin continuar vivint al Regne Unit després de la sortida del País de la Unió Europea hauran de sol·licitar una targeta d’identitat per fer-ho legalment. El registre i l'emissió de la targeta dependrà del ministeri de l'Interior. Les persones que hi hagin viscut durant cinc anys tindran dret a la residència permanent i a gaudir dels mateixos beneficis socials, educatius i sanitaris que els britànics. La data a partir de la qual es marcarà el període de cinc anys, però, encara no ha estat fixada.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En tot cas, Theresa May, la primera ministra britànica, ha anunciat aquesta tarda al Parlament de Westminster que "no serà abans del moment en què es va invocar l'article 50 (29 de març del 2017) ni després del moment en què el Regne Unit abandoni oficialment la Unió Europea". Els comunitaris que ja hagin sol·licitat la residència des del referèndum del Brexit –es calcula que en són uns 150.000–, hauran de tornar a fer els tràmits, encara que "seran simplificats", segons ha promès May. Fins ara, els demandants s'enfrontaven a un formulari de 85 pàgines, amb peticions tan difícils de demostrar com ara el nombre de vegades que havien sortit del país i el període de temps durant el qual havien estat fora.

Així, els comunitaris amb més de cinc anys de residència podran viure, treballar, estudiar, reclamar beneficis i utilitzar serveis, tal com ho han fet fins ara. Després de sis anys, fins i tot podran sol·licitar la nacionalitat i un passaport. Els que no hagin viscut al Regne Unit durant cinc anys abans de la data especificada podran continuar vivint i treballant al Regne Unit després del Brexit. I també podran sol·licitar la residència temporal durant el que May ha anomenat "període de gràcia”, que presumiblement s’allargarà durant dos anys. Quan ja faci cinc anys que viuen a les illes, poden sol·licitar l'estatus de resident permanent. En cap cas, però, les famílies seran dividides. I als familiars dels comunitaris se'ls permetrà reunir-se amb els seus sempre que tinguin la residència legal al Regne Unit.

La 'premier' ha detallat als Comuns el document sobre els drets del nacionals de la Unió Europea, del qual ja va oferir unes línies generals durant la cimera europea de dijous de la setmana passada. Aleshores, però, els líders comunitaris, entre altres, Donald Tusk, president del Consell Europeu, va assegurar que l'oferta estava "molt per sota de les expectatives". Poc després de la seva primera intervenció a la cambra, el líder de l'oposició laborista, Jeremy Corbyn, ha tornat a dir, sobre el projecte de protecció dels drets dels comunitaris, que era "massa poc i massa tard".

D’altra banda, des de les associacions de ciutadans comunitaris, la proposta de May s’ha acollit amb molta reserva. S’admet com un avenç el fet que no s’hagi inclòs la pretensió que els comunitaris tinguin una assegurança sanitària privada, però no agrada gens que no sigui la Cort Europea de Justícia qui vetlli pel compliment dels drets i qui tingui l'última paraula en cas de conflicte. Aquest, de fet, és un dels aspectes que May ha deixat molt clar. El seu govern s'oposa que cap tribunal estranger o supranacional tingui jurisdicció sobre cap de britànic. "Els nostres tribunals poden fer perfectament la feina" ha dit May.

Segons les previsions del govern britànic, la nova targeta d'identitat per a estrangers de la Unió començarà a expedir-se a partir de mitjans de l'any vinent.

stats