Sudan
Internacional 30/04/2012

Les cinc claus per entendre el conflicte entre el Sudan i el Sudan del Sud

Els dos països han protagonitzat diversos enfrontaments en les últimes setmanes. El president sudanès ha declarat l'estat d'emergència en diverses zones frontereres

Laura Muntada
2 min
Sudan del Sud denuncia un atac de les tropes sudaneses mentre retiraven les seves tropes de la zona de Heglig MOHAMED NURELDIN ABDALLAH / REUTERS

BarcelonaDurant les últimes setmanes, el Sudan i el Sudan del Sud han protagonitzat freqüents enfrontaments després que les forces del sud ocupessin el passat 10 d'abril l'àrea petroliera de Heglig. La zona va ser recuperada per Khartum deu dies després.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

D'altra banda, el règim de Sudan del Sud denuncia que les tropes de Sudan han entrat al seu territori per atacar zones properes a la frontera. A més, el ministre d'informació sud-sudanès, Barnaba Marial Benjamin, assegura que les tropes de Khartum van tornar a bombardejar diverses zones del seu país dissabte.

El Sudan del Sud és el país més jove del món. Va néixer el passat 9 de juliol amb la celebració d'un referèndum sota la protecció de la comunitat internacional i després de més de dues dècades en guerra amb el nord.

La propietat del petroli

Els principals conflictes entre ambdós països són la propietat dels oleoductes –el Sudan del Sud ha de pagar per utilitzar-los– i la delimitació polèmica de la frontera. Ambdues parts reclamen el territori fronterer d'Abyei i s'acusen mútuament de donar suport a grups rebels en el seu territori.

La qüestió financera

La decisió del Sudan del Sud de tancar la producció de petroli al gener - el 98% dels ingressos públics -, després que el Sudan confisqués els beneficis del cru del sud enmig d'una disputa sobre els drets de trànsit, ha tingut efectes negatius per ambdós països. Una crisi de combustible i econòmica s'ha derivat d'aquesta decisió que, malgrat ha debilitat el Sudan, ha tingut també conseqüències negatives per Sudan del Sud, que ha perdut part dels seus ingressos.

La qüestió nacional

A més, hi ha un conflicte social davant la falta de drets de cada un dels ciutadans que, ara, es troben en país estranger. S'estima que 500.000 habitants del sud viuen al Sudan i 80.000 sudanesos al sud. A més, els habitants en aquesta situació temen la possibilitat que se'ls deporti.

Tensió religiosa

La majoria de la població del Sudan del Sud és cristiana, mentre que al Sudan és majoritàriament musulmana. La setmana passada, centenars de musulmans van irrompre en una església de Khartum, utilitzada per sudanesos del sud, van saquejar l'edifici i van cremar bíblies.

Les limitacions militars

Enmig de l'escalada bèl·lica entre ambdós països, el president sudanès, Omar Hasan al-Bachir, va declarar diumenge l'estat d'emergència en diverses zones frontereres amb Sudan del Sud per protegir la seguretat nacional.

Un enfrontament bèl·lic, però, no beneficiaria a cap dels dos països, que estan mobilitzant les seves tropes, malgrat les seves limitacions militars.

El Sudan està lluitant contra els rebels a Darfur, Kordofan del Sud i el Nil Blau, i no va ser capaç de mantenir la seva possessió més preuada, Heglig. A més, el govern de Khartum ha de tenir en compte la paciència del poble sudanès que, després de dues dècades de guerres amb el sud, s'està esgotant.

D'altra banda, el Sud del Sudan no compta amb la força suficient per començar de nou una guerra.La falta d'ingressos procedents del petroli també dificulta el creixement militar del sud.

stats