Internacional 21/11/2011

4 consells per fer turisme segur a Corea del Nord

Un periodista del 'Washington Post' s'infiltra en una visita de xinesos al règim de Pyongyang i n'extreu 4 consells bàsics per no tenir problemes seriosos amb les autoritats del país

Ara
2 min
Un visitant xinès a Corea del Nord

BarcelonaTot i que que George W. Bush els va situar dins l'"eix del mal" davant de tot el món, l'any 2002, i que se l'ha sancionat durant molts anys pels seus excessos amb l'armament nuclear, hi ha molta gent interessada en visitar Corea del Nord. Sobretot, ara que el país s'ha decidit a obrir una mica les seves portes per fer entrar divises. Segons un periodista del Washington Post, que va que es va unir a un grup de turistes xinesos que volien visitar aquest país, el secret per anar a aquest país del nord-est d'Àsia és complir una sèrie de restriccions que eviten majors riscos. La guia de supervivència que recomana Keith R. Richburg passa per complir aquests quatre punts:

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

1. Deixa enrere tots els mitjans de comunicació amb el món exterior. Una visita a Corea del Nord sol començar en un aeroport xinès, allí s'adverteix que cal desfer-se de telèfons mòbils, BlackBerrys, reproductors MP3 i qualsevol altre dispositiu portàtil. Els fan guardar en una bossa de plàstic transparent que es recuperarà al retorn. El periodista que va fer aquest viatge d'infiltrat aconsella no explicar res d'amagat a través d'internet, ja que quan et requisen l'iPhone a l'aeroport, es queden amb el teu compte de Facebook i de Twitter, cosa que potser els permet veure si s'actualitzen els teus perfils durant l'estada.

2. No practiquis l'espontaneïtat, especialment, evita les interaccions amb la gent. Els sempre presents agents de seguretat del Govern nord-coreà intentaran dissoldre qualsevol moment de contacte amb població local. Amablement, provocaran que s'acabi la conversa. Richburg insisteix els vigilants sempre estan recordant als turistes que a Corea del Nord la gent no s'hi sent còmoda en companyia dels estrangers.

3. Limitar la fotografia a paisatges muntanyosos. D'acord amb els acompanyants que el règim endossa als turistes, a la gent del carrer no li agrada que els apuntin amb les càmeres dels fotògrafs occidentals que es desplacen fins allí. El mateix passa a l'hora de fer fotografies de les obres en construcció. No és possible fer-los fotos, ja que es podria utilitzar aquesta informació per divulgar l'activitat del règim, segons explica Time. Malgrat aquest consell, el periodista va aconseguir fer algunes fotos.

4. No allunyar-se de l'hotel, a Pyongyang. Excepte en els moments en què els guies turístics del règim passegen els visitants entre places i monuments a partidaris de Kim Jong-il, l'Estat intenta mantenir els estrangers a la capital. Abandonats en una illa del riu que la travessa, amb tots els àpats inclosos en el bufet de l'hotel i els souvenirs limitats a una única botiga de regals, la intenció governamental és que els turistes no arribin a d'altres zones i que no vaguin lliurement arreu de la ciutat, i menys encara pel país. Segons la història explicada al Washington Post, la resistència és inútil, ja que els visitants xinesos que va demanar a menjar-se els fideus en un restaurant local i visitar una altra botiga van ser ràpidament contestats amb un: "No està permès".

stats