Internacional 20/12/2010

Corea del Nord autoritzarà inspeccions internacionals de les seves instal·lacions nuclears

Corea del Nord ha promès al governador nord-americà, Bill Richardson, que permetrà el retorn dels inspectors de l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica (OEIA), informa la cadena CNN.

REDACCiÓ
1 min
Maniobres militars de Corea del Sud al Mar Groc (REUTERS)

TokioL'emissora nord-americana, que ha viatjat amb Richardson a Pyongyang, assegura que el règim de Kim Jong-il està disposat a facilitar l'accés dels inspectors de l'ONU a les seves instal·lacions nuclears a Iongyon. El governador ha demanat a més a Corea del Nord que posi en marxa un "telèfon vermell" amb l'exèrcit del seu veí del sud, i que accepti la constitució d'una comissió militar formada per les dues corees i els EUA, amb l'objectiu de rebaixar la tensió entre ambdós països.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Corea del Nord va expulsar els inspectors de l'OEIA l'abril de 2009, una mesura que ja havia pres el 2003, quan va abandonar el Tractat de No Proliferació d'armes nuclears.

En una nota feta pública avui, l'agència estatal nord-coreana KCNA no esmenta cap compromís sobre les inspeccions i es va limitar a senyalar que Richardson es va entrevistar amb un alt funcionari per lliurar-li un regal per Jong-Il.

La visita de Richardson es produeix en un moment de màxima tensió entre les dues corees, després de l'atac el 23 de novembre de Pyongyang a l'illa de Yeonpyeong, quan Seül feia maniobres amb milers de militars a la zona. L'atac va causar al mort de dos militars i de dos civils. Les tensions han continuat amb quatre noves maniobres militars de Corea del Sud, algunes conjuntes amb l'exèrcit dels EUA. Avui mateix Seül ha fet més exercicis al Mar Groc, prop de la tensa frontera amb Corea del Nord.

stats