Internacional 18/06/2012

Grècia: a la recerca d'un govern per administrar una caixa buida

Se'n surti o no Nova Democràcia a l'hora de formar un nou executiu a Grècia, haurà de gestionar un país amb les finances devastades i amb una perspectiva econòmica desastrosa a curt termini, després de cinc anys de recessió

Cristina Mas
1 min
EXPECTACIÓ MEDIÀTICA PER UNES ELECCIONS DECISIVES
 Una dona mostrava ahir als mitjans de comunicació com dipositava el seu vot en un col·legi electoral d'Atenes. Els grecs van votar enfadats per la duresa del pla d'austeritat que els empobreix i espantats per la incertesa política que ha regnat els últims mesos al país. La por a un trencament amb Europa va pesar força a l'hora de votar.

AtenesEl missatge oficial és que, d'aquí a poques setmanes, l'Estat no podrà pagar les pensions ni les nòmines dels funcionaris. Els economistes més optimistes diuen que, a tot estirar, hi ha coll per a dos mesos.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ara mateix hi ha quatre fronts oberts que reclamen solucions urgents: el finançament dels hospitals, una caixa de la seguretat social que està buida, la fuga de capitals que amenaça un sistema financer ja molt precari i un atur en nivells rècord. Les males perspectives del turisme –divendres, l'agència estadística estatal ELSTAT certificava una caiguda del els ingressos del sector– fan témer que aquest estiu pot ser catastròfic per al puntal de l'economia grega.

Als hospitals hi falten equipaments i medecines, perquè la indústria farmacèutica s'ha negat a seguir proveint-los si l'Estat no els paga les factures pendents. "Des de fa dos anys es noten molt les retallades en sanitat, es compren materials molt més dolents que funcionen pitjor, i fins i tot es retalla el material d'un sol ús als quiròfans de l'hospital oncològic: ens porten uns guants que es trenquen i no ens protegeixen d'infeccions", explica Olatz Ugarte, una anestesista basca que treballa a l'hospital oncològic Agios Sabas d'Atenes.

Podeu llegir l'anàlisi de Cristina Mas, enviada especial a Atenes, a l'ARA Premium.

stats