Internacional 15/07/2012

La vídua d'Arafat formalizarà una denúncia per enverinament del líder palestí

Un laboratori suís ha trobat quantitats anormals de poloni en els efectes personals d'Arafat, mort l'any 2004 a París

Efe
2 min

GinebraSuha Arafat, vídua de l'històric líder palestí Iàssir Arafat, presentarà abans que acabi aquest mes una denúncia per la mort per enverinament del seu marit, després que un laboratori suís confirmés haver trobat quantitats anormals de poloni, una substància radioactiva, en els seus efectes personals. L'advocat Marc Bonnant, representant legal de Suha Arafat, ha dit aquest diumenge que la vídua d'Arafat formalitzarà una demanda "contra X", fórmula utilitzada en la legislació francesa quan no s'esmenta a una persona o persones contra les de dirigir l'acusació.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En una entrevista amb el diari suís "Matin dimanche", Bonnat explica que la demanda s'ha d'interposar a París ja que Arafat va morir en aquesta ciutat i que no està clar qui tindria jurisdicció en aquest cas. Bonnant ha afegit que l'objectiu de l'acció legal és determinar qui va enverinar el dirigent palestí i les seves raons.

El procediment, ha avançat, podria començar per una investigació a París amb l'hospital, amb la revisió de l'expedient mèdic d'Arafat i altres indagacions, després d'això és previsible que la Justícia francesa emeti una petició de cooperació judicial amb Suïssa.

D'aquesta manera es podria interrogar els experts suïssos que van participar en les anàlisis de laboratori i, eventualment demanar-los que els aprofundeixin.

Segons informacions no confirmades sobre el resultat dels estudis de laboratori efectuades a l'Institut de Radiofísica de l'Hospital Universitari de Lausana, s'hauria trobat un nivell elevat de poloni en les mostres biològiques preses a certs articles personals d'Arafat.

L'Autoritat Nacional Palestina (ANP) va indicar recentment que està disposada a autoritzar l'exhumació de les restes d'Arafat perquè els especialistes suïssos prenguin mostres directes. Aquesta exhumació "serà necessària per completar els treballs d'anàlisi de Lausana", segons Bonnant, que, tanmateix, ha manifestat escepticisme pel que fa a la veritable voluntat política de l'ANP de facilitar aquesta recerca.

Arafat va caure malalt al seu quarter general de la Mukata de la ciutat cisjordana de Ramal·la, que estava envoltada per l'Exèrcit israelià, i va morir l'11 de novembre de 2004 a l'hospital militar francès de Percy (prop de París), al qual havia estat traslladat dues setmanes abans. La raó exacta de la seva mort va quedar com un enigma i el mig centenar de metges que el van atendre no va poder precisar les raons exactes del ràpid deteriorament de la seva salut.

stats